'Bomb den' - de to ord gav i dag 30 dages betinget fængsel

Det strømmer ind med anmeldelser om racisme på internettet. En kvinde fra Mors fik 30 dages betinget fængsel for at skrive "bomb den" om en moské

anmeld had
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

"Bomb den" - De to ord fra en Facebookdebat om en moské har i dag givet en 33-årig kvinde fra Mors 30 dages betinget fængsel. Politiet forklarer, at det strømmer ind med anmeldelser om racisme på internettet. Anmelderne kæmper nemlig for at gøre op med en rådden debatkultur på internettet.

- Jeg er godt tilfreds med dommen i dag, tiltalte blev fundet skyldig i overenstemmelse med tiltalen og tiltalte blev idømt 30 dages betinget fængsel, fortæller Ulrik Panduro, som er specialanklager hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Retten dømte kvinden for at opfordre til at bombe en moské. Og den type sager lander oftere og oftere på anklagemyndighedens bord.

- Det er min klare fornemmelse, at der er en stigning i de sager som vi kategoriserer som hadforbrydelser. Altså racediskrimination, opfordring til forbrydelse og billigelse af terror, fortæller Claus Benner som er senioranklager hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Bag en stor del af anmeldelserne står projektet anmeldhad.dk. Det seneste halvandet år har de modtaget 900 sager fra personer, der har oplevet racisme eller trusler. 200 anmeldelser er sendt afsted til politiet. 

- Borgerne kan indsende en anmeldelse, hvis de føler sig krænket. Så vil vores jurister vurdere om det er en overtrædelse af straffeloven - og hvis det er det, vil den blive sendt til politiet, siger Qasam Ijaz, der er formand for anmeldhad.dk.

Projektet har blandt andet anmeldt den 33-årige kvinde fra Mors for hendes kommentar om at bombe en moské.

Ifølge senioranklager Claus Benner kommer det bag på flere, hvor alvorlig myndighederne tager det man skriver på nettet. 

- De kommer og siger vi kunne aldrig finde på at gøre alvor af det eller vi mente det ikke sådan. Det var noget vi skrev på et øjeblik, og vi troede ikke det var så alvorligt. Og så viser det sig at være noget man kan få en plet på straffeattesten for, forklarer Claus Benner.

Hos anmeldhad.dk håber formanden at de mange anmeldelser i sidste ende kan nedbringe antallet af hadforbrydelser

- Vi vil selvfølgelig gerne have at der kommer en bedre tone i den offentlige debat, siger Qasam Ijaz, der er formand for anmeldhad.dk.