Boligforening giver beboere delebiler

Boligforeningen Bomidtvest har skaffet to elbiler, som foreningens beboere kan leje.

3:30
Bomidtvest har som et forsøg skaffet to delebiler til deres lejere i Ikast.

Boligforeningen Bomidtvest træder ind på den voksende scene for deleøkonomi. Fremover kan foreningens beboere i Ikast mod betaling bruge to el-biler. Onsdag blev bilerne præsenteret, og de vækkede glæde. 

- Jeg synes, det er en kanon god idé, så det skal prøves, siger Heidi Nørgaard, der er beboer i boligforeningen. 

Delebilerne skal gøre det mere attraktivt at bo i foreningen. 

- Som boligselskab vil vi gerne gøre det attraktivt for vores lejere at bo her. Både for de nuværende og de kommende lejere, siger Per Dyhr Jensen, der er direktør i Bomidtvest. 

 Vi kalder det for ejerskabsfølelse. Du deler bilen med dine naboer, derfor ved du, hvem det er, du deler den med.

Det er virksomheden Tadaa!, der har specialiseret sig i at levere delebiler til boligforeninger. Ifølge firmaet er det en fordel for at få delebilsordningen til at fungere, at den er intern i en boligforening. Det får folk til at passe bedre på bilerne.  

- Vi kalder det for ejerskabsfølelsen. Du deler bilen med dine naboer, derfor ved du, hvem det er, du deler den med, og så er den lige ved døren, så du altid ved, hvor den er henne, siger Mathias Selchau Majlund, forretningsudvikler i Tadaa!.

Heidi Nørgaard og hendes mand har allerede én bil, men det er ikke altid nok. Derfor ser hun frem til at benytte sig af delebilsordningen. 

Sådan ser bilen ud som beboerne i boligforeningen  Bomidtvest skal dele.
Sådan ser bilen ud som beboerne i boligforeningen  Bomidtvest skal dele.

- Min mand bruger vores bil hver dag, men der kan være nogle situationer, hvor jeg også har brug for at have en bil, siger hun. 

Trafikforsker tviler på delebiler

Harry Lahrmann, der er trafikforsker på Aalborg Universitet, ser dog ikke store muligheder for at lokke danskerne til at dele biler. Danskerne vil, ifølge ham, selv eje den bil, de kører i.

- For mange er det at køre i bil andet end blot at transportere sig fra a til b. Vi udtrykker os igennem vores bilvalg. Der er stor forskel på, om man som person vælger en BMW eller en Peugeot. Det kan man ikke udtrykke gennem en delebil.

Jeg er sikker på,  at det her bliver lige så almindeligt som at handle på nettet og dele billeder på Facebook.

Helt anderledes positiv er Claus Skytte, der har skrevet flere bøger om deleøkonomi, han ser muligheder i ordninger som den i Ikast. 

- Der er mange, der drømmer om en rigtig lækker bil, men for mange er en bil bare noget, der skal bringe en fra a til b. Hvis man lige pludselig kan få en meget billig løsning, hvorfor skulle man så eksempelvis eje to biler? Nogle gange har man brug for to, så er det meget billigere at have en bil og så dele sig til den anden.  Jeg er sikker på, at det her bliver lige så almindeligt som at handle på nettet og dele billeder på Facebook.

Bomidtvest tror da også på, at midt- og vestjyderne er klar til at dreje ind på delebilsvejen.

- Vi håber på, det bliver en succes, så vi kan udvide ordningen både her i Ikast, men også til de andre byer hvor vi har bygninger.