Boligejere: Svineri at kræve gebyr for at klage

Parcelhusejere opfordrer Skat til at gøre op med håbløs ejendomsvurdering frem for at spænde ben for klager.

Det er noget svineri, hvis Skatteministeriet lægger restriktioner og gebyrer på boligejerne, fordi man venter en klagestorm over de kommende ejendomsvurderinger.

Sådan lyder reaktionen fra Parcelhusejernes Landsforening, efter at Skatteministeriet ifølge Politiken arbejder på barrierer, som skal forhindre, at hundredtusindvis af boligejere klager, når de næste ejendomsvurderinger kommer i 2019.

En mulighed er, at boligejerne skal betale et gebyr for at klage. Et andet middel kunne være en regel om, at boligejeren ikke kan få ændret en vurdering, hvis den er mindre end 20 procent forkert.

- Folk ved ikke, hvad der er op og ned i de her sager, og ingen kan, når de næste ejendomsvurderinger kommer i 2019, huske, hvad ejendommene var værd i 2014 og 2015, siger Allan Malskær, formand for Parcelhusejernes Landsforening.

- Det er skubbet så mange år nu, at det er uoverskueligt for ganske almindelige danskere, siger han.

Hans klare anbefaling til politikerne er i stedet at erkende deres fejl.

- Politikerne hænger fast i det her dynd, fordi de får 40 milliarder kroner hjem om året, og derfor kan de ikke finde ud af at lave det om, som det skulle være sket for mange år siden, siger han.

Han kalder det hidtidige ejendomsvurderingssystem for lap på lap.

- Det fungerer jo ikke, og jeg håber, politikerne får en ordentlig røvfuld, hvis de går ind og laver nye afgifter i form af klagegebyrer. Der er brug for et nyt system, og det kunne være en boafgift for alle danskere, både ejere og lejere, siger han.

- Naturligvis vil folk klage, når der kommer nye ejendomsvurderinger, for de ved ikke, hvad der er rigtigt. Men de ved, at nogle af dem er blevet snydt. Det har man pligt til at hjælpe dem med, ellers må politikerne erkende, at de godt ved, at de har ramt forkert i stedet for at genere folk, siger Allan Malskær.

Skatteminister: Jeg vil ikke udstede garantier

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) kan ikke afvise, at nogle boligejere bliver afskåret fra at klage over de ejendomsvurderinger, som Skat kommer med.

- Jeg er generelt som skatteminister varsom med at udstede garantier hverken på det her område eller på alle andre områder, hvor Skat er udfordret. Det vil være uklogt af mig, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Ifølge Politiken arbejder Skatteministeriet på at udtænke barrierer, der kan forhindre, at hundredtusindvis af boligejere klager over Skats vurderinger, fordi ministeriet frygter, at boligejere vil overbebyrde Skats klagesystem.

Karsten Lauritzen ønsker ikke at kommentere arbejdet, men fortæller, at klageadgangen er en af de ting, som partierne skal forhandle om til efteråret.

- Som boligejere kommer man fortsat til at kunne klage, men under hvilke vilkår er helt op til Folketingets partier, siger ministeren.

Ifølge flere uafhængige kilder, som Politiken har talt med, arbejder Skatteministeriets embedsmænd med forskellige modeller, der skal begrænse antallet af klager.

En af disse modeller er, at boligejerne skal betale et gebyr for at klage. Et andet middel er overvejelsen af en ny regel om, at boligejeren ikke kan få ændret sin vurdering, hvis den er mindre end 20 procent forkert.

- Jeg kan sige, at vi arbejder med mere retvisende vurderinger og en udbetalingsordning, der betyder, at mange ikke ønsker at klage, fordi de, der har betalt for meget, automatisk får pengene tilbage, når man får et mere retvisende ejendomsvurderingssystem, siger ministeren.

/ritzau/