Børnelæger: Børn skal ikke modtages i akutmodtagelsen

I fremtiden skal børn henvises til akutmodtagelsen frem for børneafdelingen. Regionen kalder det kvalitetsløft, mens de danske børnelæger protesterer.

sygehus

Ida på tre år blev indlagt på børneafdelingen i Herning i går aftes.

- Hun hiver utroligt meget efter vejret, forklarer Camilla Larsen, der er mor til Ida.

 

Hun blev som de fleste andre af regionens mindste patienter henvist via en vagtlæge. Vagtlægen forberedte lægen på børneafdelingenpå, at Ida og hendes mor var på vej.

- Vi kom ind på et værelse. Hun undersøgte Ida og skabte en rigtig god kontakt til Ida, og trygheden omkring det, det var rigtig godt, siger Camilla Larsen, der til daglig bor i Holstebro.

 

Men i fremtiden skal patienter som Ida i stedet henvises til akutmodtagelsen.

- Der skelner vi ikke mellem børn og voksne, fordi vi vurderer, at akutafdelinger er det rigtige tilbud for akutte patienter. Der vil så ofte være en børnelæge til stede, når der kommer børn i akutafdelingen, derfor mener vi, at det er den rigtige kombination af kompetencer, der er til stede, siger Ole Thomsen, der er koncerndirektør i Region Midtjylland.

 

Formanden for de danske børnelæger er lodret uenig med region Midtjylland. Hun frygter, at børnene i fremtiden vil få en dårligere behandling.

- Børn er helt anderledes fysiologiske end voksne. De reagerer anderledes på sygdom. De er raske i meget længere tid, og så lige pludselig bliver de rigtig dårlige. Det kan være svært for et ikke trænet personale at se, at et barn faktisk er ved at blive dårligt, hvis man ikke har stor erfaring, siger Pernille Mathiesen, der er formand for Dansk Pædiatrisk Selskab i Næstved.

 

 

Region Midtjylland begrunder deres beslutning med, at man samler ressourcerne i stærke akutmodtagelser med personale, der er uddannet til at modtage akutte patienter. Personalet kan altid tilkalde en overlæge med speciale i børnesygdomme.

- Ved at få samling på det, så får vi børnelægerne med i en akutafdeling, og vi får mulighed for at give nogle gode rammer for alle de børn, der kommer akut på et hospital, hvad enten det er småskader, eller de er alvorligt syge, siger Jens Friis Bach, der er lægefaglig direktør på Regionshospitalet i Herning.

 

Faglige protester

I et læserbrev i Viborg Stifts Folkeblad kritiserer 24 praktiserende læger i Viborg beslutningen. Ligesom børnelægerne frygter de en dårligere kvalitet i behandlingen af børn.

- Vi ved ikke, hvem der ender med at stå og tage i mod barnet allerforrest ude. Der kan ske så mange fejl, og det er det, vi er bekymret for, siger Pernille Mathiesen

 

I følge regionen er kritikken dog helt misforstået.

- Alle ønsker, at børnene skal have den højeste faglighed - også når de kommer ind som akut syge.  Kommer de til at få det i fremtiden? Ja, det gør de, lyder det fra Jens Friis Bach.

 

Tilbage på børneafdelingen er Ida i dag klar til at komme hjem. Hendes mor håber ikke, at de i fremtiden får brug for indlæggelse via akutmodtagelsen.

- Jeg frygter, at hun kommer ind og ser de her fulde mennesker eller blod. Så jeg frygter den her utryghed, og at hun bliver bange og ked af det. (...) Jeg vil overveje en ekstra gang, om jeg vil ringe til vagtlægen og sende mit barn på hospitalet, siger Camilla Larsen.

 

Det er op til det enkelte akuthospital at afgøre, hvornår en børnelæge skal tilkaldes til akutmodtagelsen. Region Midtjyllands fire akutmodtagelser skal alle stå klar til børne-patienterne i 2018.