Børnehave obducerer sjælden søpapegøje

Søpapegøjen er et sjældent syn i Danmark, men i løbet af 2016, er der fundet 30, hvor flere af dem var døde. Det benytter en børnehave sig nu af.

søpapegøje
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

I dag blev en sjælden søpapegøje vist frem for børnene i Hanstholm Naturbørnehave.

Den seneste tid er der fundet flere søpapegøjer i landsdelen, og i dag blev børnehaveungerne så klogere på den meget sjældne fugl.

- Vi fandt fuglen nede på stranden, og så var den død dernede, lyder det fra Laura Høgh på 5 år, der går i Børnehaven.

 

Tirsdag fandt pædagoger og børnene søpapegøjen på en gåtur ved stranden.

- Jeg kunne se, at den var lidt speciel og tænkte også, at det var den, der hed en lunde, men jeg vidste ikke, hvor sjælden den var, siger Malthe Tegtmejer, der er pædagog og souchef i Hanstholm Naturbørnehave.

 

Søpapegøjen, der også kaldes for en lunde, bliver der normalt observeret mellem 20 og 50  af i Danmark om året, men allerede nu er der observeret over 30 alene i 2016. Langt de fleste er blevet fundet døde på strande i Nordjylland, hvor de er drevet i land. Tallet er unormalt, men eksperter ved endnu ikke, hvorfor de mange sjældne lunder driver i land lige netop nu.

 

- Jeg tror, det er ret usædvanligt.  Jeg har ikke kendskab til, at det skulle være sket inden for de seneste år. Hvad det skyldes, det er svært at sige. Det kan være fødemangel, det kan være sygedom. Det er svært at sige, lyder det fra Egon Østergaard, der er formand for Dansk Ornitologisk Forening

 

Selvom søpapegøjen er et sjældent syn i Danmark, så understreger Malthe Tegtmejer overfor børnene i børnehaven, at den sjældne fugl er en delikatesse hos vores færøske naboer. Og netop det, at obducere dyr foran børnene, er i følge pædagogen en god måde at inddrage børnene på, så de kan lære  mere om dyrerne.

 

- Jeg kan mærke, at børnene er meget mere fokuseret, de flagrer ikke rundt i øst og vest, som de godt kan en gang imellem, hvis de er ved at være trætte af at høre efter, siger han.

 

Hvorvidt stranden i Hanstholm byder på flere mulige lunde-obduktioner i fremtiden er ikke til at sige, men  Malthe Tegtmejer understreger, at flere forældre til børnene i børnehaven også selv er begyndt at komme med døde dyr til obduktion.