Blødningen er stoppet: Færre melder sig ud af folkekirken

Antallet af udmeldelser er tæt på at være det laveste i 40 år, og det vækker glæde hos biskoppen i Viborg.

Et af de steder, hvor flest er medlem af folkekirken er i Thyborøn - her er knap 95 procent medlem af folkekirken.
Et af de steder, hvor flest er medlem af folkekirken er i Thyborøn - her er knap 95 procent medlem af folkekirken.
Foto: Claus Fisker - Ritzau Scanpix

Det er ikke kun Biblen, som bliver studeret på biskoppens kontor i Viborg. Der bruges også en del tid på at granske statistikker fra Danmarks Statistik. Lige nu er antallet af udmeldelser af folkekirken nemlig ikke nær så dyster læsning, som det tidligere har været.

- Vi har aldrig været så langt nede i 2. kvartal, som vi er lige nu, fortæller Henrik Stubkjær, biskop, Viborg Stift.

Efter en årrække med mange udmeldelser af folkekirken er antallet nemlig faldet markant. Fortsætter den nuværende kurve ind i 3. kvartal forudser biskoppen, at antallet af udmeldelser på landsplan når det laveste niveau siden 1978.

Der har dog været store bump på vejen.

- Vi kan se, der er to peaks, siger Henrik Stubkjær, mens han peger på Danmarks Statistiks grafer.

Det ene peak er er fra 2012, hvor homovielser prægede debatten, mens det andet var i 2016, hvor Ateistisk Selskab kørte kampagner for at melde sig ud af folkekirken.

Ateistisk Selskab kørte i 2016 en stor kampagne for at melde sig ud af folkekirken. Der prægede eksempelvis denne buskampagne bybilledet mange steder. 
Ateistisk Selskab kørte i 2016 en stor kampagne for at melde sig ud af folkekirken. Der prægede eksempelvis denne buskampagne bybilledet mange steder. 
Foto: TV MIDTVEST

Et liv med eller uden tro

Ateistisk Selskab har skubbet på for, at det er blevet lettere at melde sig ud af Folkekirken. Det gjorde de bland andet ved at lave en udmeldelsesside, så det kan gøres elektronisk.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at Ateistisk Selskabs formål er at adskille kirke og stat, og en af måderne at gøre det på, er at vise det reelle medlemstal af folkekirken, siger Christian Thostrup Møller-Jensen, som er bestyrelsesmedlem ved Ateistisk Selskab.

Sådan mener de nemlig ikke, det er nu.

- Vi har lidt for spøg en gang imellem sagt, at den forening der har fleste ateister, det er folkekirken, Christian Thostrup Møller-Jensen.

Et liv uden tro og folkekirken bliver dog et hårdt et af slagsen, lyder beskeden fra biskoppen.

- Hvis vores identitet alene hænges op på det vi præsterer, så bliver det et hårdt liv. Så går vi til i stress. Det, som kristendommen vil formidle, er, at der mere at sige. Det dybeste i din identitet er noget, du får givet – det er: du er hel unik, siger Henrik Stubkjær.

84 procent af midt- og vestjyderne er medlem af folkekirken mod 75 procent på landsplan.

2:28