Blinde Michael bryder statistikken: Arbejder som alle andre

Kun tre ud af ti blinde har et job, men blinde kan varetage helt normale jobs. Michael Rasmussen fra Viborg er en af dem, der bryder statistikken.

Michael Rasmussen blind
Foto: Emilie Grav, TV MIDTVEST

Det var et chok, da Michael Rasmussen for mere end ti år siden vågnede op til en mørk verden. 

Efter flere år med diabetes mistede han det sidste af sit syn til sygdommen. Derfor troede han også, at hans tid på arbejdsmarkedet var forbi.

- Jeg troede, at det der med at være blind bare handlede om at sidde i en gyngestol med en førerhund liggende pivende nedenunder, siger Michael Rasmussen.

Men efter et besøg fra Dansk Blindesamfund fik Michael hurtigt optimismen tilbage. For hvorfor skulle han ikke kunne varetage et job som blind?

Som han selv siger:

- Vi blinde kan 99,9 procent af det, I andre kan. Jeg siger ikke, vi kan alt. Men hvis vi får hjælp, er det tæt på.

Der er sat ekstra knapper på arbejdspladsens kaffemaskine, så også Michael nemt kan betjene den.
Der er sat ekstra knapper på arbejdspladsens kaffemaskine, så også Michael nemt kan betjene den.
Foto: Emilie Grav, TV MIDTVEST

Alligevel er det kun hver tredje af de blinde, der har en form for tilknytning til arbejdsmarkedet.

Her er Michael Rasmussen fra Viborg en af dem, der bryder statistikken. I dag arbejder han nemlig på tiende år hos Arla i Viby. 

Kun få hjælpemidler

På arbejdet har han kun få hjælpemidler. Ligesom alle andre har han egen computerskærm, men Michaels er mest til pynt. Han bruger nemlig computeren ved hjælp af en stemme i øret, der fortæller ham, hvad der står på skærmen. 

På den måde klarer han arbejdet på lige fod med kollegaerne.

- Folk er simpelthen uvidende om, hvad der kan lade sig gøre som blind. Virksomheder skal blive bedre til ikke at blive skræmt over at have en blind ansat, forklarer Michael. 

Han håber at hans eksempel kan være med til både at overbevise både arbejdsgivere og blinde om at de sagtens kan indgå i et samarbejde. 

Men det kræver også noget af de blinde:

- De blinde har også et ansvar. Vi kan ikke bare sidde på vores flade og vente på at blive tilbudt et job. Vi skal ud og vise, hvad vi kan, fortæller Michael.

39 millioner i verden lever uden at kunne se.

10:44
80% af vores sanseindtryk kommer via synet. Så uden syn kan det være svært at se en fremtid på arbejdsmarkedet. Men flere blinde fungerer i helt normale jobs.