Blind udgiver kogebog

Agnete Odgaard-Jensen har været blind det meste af sit liv. I dag udgav hun sin helt egen kogebog.

At være blind betyder ikke at man skal lade sig hæmme. Det mener Agnete Odgaard-Jensen fra Thy, som i dag udgiver sin egen kogebog "Mad uden stress".

Lige siden hun var en stor pige har hun interesseret sig for madlavning, og det fortsatte, da hun som følge af diabetes blev blind i 1975.

- Da jeg mistede mit syn i 1975 troede jeg nok ikke lige, det skulle ende med, at jeg fik mine ideer udgivet i en kogebog. Men hvorfor ikke? Siger Agnete Odgaard-Jensen.

Sanserne er det centrale i kogebogen

Alle bogens opskrifter er skabt ved hjælp af smags-, føle-, lugte- og høresansen. Og netop brugen af sanserne er det centrale i alle opskrifterne, som samtidigt er fedtfattige.

Bogen indeholder 68 opskrifter som er velegnet til diabetikere og til andre, der blot vil leve sundt. Her er en af dem:

Agnete Odgaard-Jensens opskrift på mørbrad med mandelfars:

Mørbrad i mandelfars - 6 personer

1 mørbrad - ca. 400 g

1 spsk. olie

½ tsk. salt

¼ tsk. peber

 

500 g hakket kalv/flæsk

3 knuste enebær

1 lille tsk. timian

3 spsk. rasp

1 æg

½ dl vand

1 tsk. salt

¼ tsk. peber

 

Sauce:

3 dl oksebouillon

1 tsk. timian

½ dl creme fine 7% rørt med 1 tsk. maizena

1 spsk. rød balsamicoeddike

Et par knivspids salt

Friskkværnet peber

1 tsk. sukker

Evt. kulør

 

Mørbraden brunes på panden og gnides bagefter med salt og peber.

Farsen røres og ca. 1/3 af den lægges på et stykke bagepapir i mørbradens længde. Mørbraden lægges ovenpå og til sidst resten af farsen, så mørbraden er dækket.

Pynt med mandler således, at det er let at skære 12 stykker. Pensles med lidt smeltet smør.

Stegetid: ca. 45 minutter ved 185 grader (varmluft). Stegetermometret skal vise 72 grader.

Bouillon koger med timian ca. 10 minutter, jævnes og smages til med eddike, salt, peber og sukker.

Tilbehør: Kartofler og hvidkålssalat

Pynt: 75 g mandler og lidt smeltet smør til pensling

Velbekomme!

 

01:48 Luk video