Blå partier vil have en bid af Lars Krarups flertal

​Alle virker enige om, at Lars Krarup står til endnu engang at blive borgmester i Herning. Men flere partier i blå blok ønsker, at det bliver med et Venstre, der ikke står med et absolut flertal.

1:48
Lars Krarup håber, at de borgerlige partier vil støtte ham.

Det er en af de sikreste spådomme ved Kommunalvalget 2017: Lars Krarup bliver igen borgmester i Herning.

På landsplan tyder meningsmålingerne ganske vist på, at Venstre skal gå tilbage, men med et absolut flertal på 19 ud af 31 mandater i det nuværende byråd har Venstre noget at tage af.

Det er netop det absolutte flertal, som flere af de små borgerlige partier i Herning Kommune ønsker at tage deres stemmer fra.

- Jeg går ind i det her for at samarbejde. Og så har jeg ydret ønske om, at de konservative fik nogle flere mandater, og Venstre lidt færre, for det vil selvfølgelig give os en bedre forhandlingssituation, siger Rasmus Norup fra Det Konservative Folkeparti og tilføjer:

- At der er et parti, der kan beslutte det hele alene og dermed har udspilsretten, det gør selvfølgelig, at vores forhandlingsposition er lidt dårligere.

Valgforbund stritter imod

Men det er ikke kun Det Konservative Folkeparti, der ønsker sig nogle af Venstres mange stemmer. De er med i et nyt valgforbund blandt de små borgerlige partier Kristendemokraterne, De Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige. Og her er målet helt klart: Venstres absolutte flertal i Herning Byråd skal væk.

- Helt generelt kan mange sige, at et absolut flertal, om det så er blå eller rød blok, ikke rigtigt er helt sundt. Det er rart, at man har nogle partier, man skal gå sammen med for at få lavet det her samarbejde, og jeg ved godt, at man fra Venstres side mener, at der er et samarbejde hele vejen rundt, og det kan jeg også godt se, der er, men det, vi savner, er, at der kommer nogle andre partier ind, så vi kan få en lidt skarpere liberal profil, siger Nicolaj Dupont-Mersing, der er spidskandidat for Liberal Alliance i Herning Kommune.

Netop samarbejdet i Herning Kommunes byråd er det store emne i debatten om det absolutte flertal.

- Hvis jeg boede i mange andre kommuner, så ville jeg sige, at absolut flertal var usundt. Men det er det ikke her i Herning, for Venstre gør det faktisk rigtigt godt. Jeg vil gerne gøre opmærksom på, at der findes ikke et eneste forslag i byrådet, som er blevet stemt igennem kun af Venstre, forklarer Karlo Brondbjerg fra Kristendemokraterne.

Han har alligevel valgt at gå med i aftalen med de to andre partier.

- Vi har nogle områder vi er enige på, især socialområdet, og så er det en rigtig god måde at undgå stemmespild på, siger han.

Lars Krarup er ikke urolig

Venstre-borgmesteren selv lader sig dog ikke kue af, at partierne ønsker sig hans stemmer.

- Det er en speciel situation, men det er sådan, det er. Der er 12 partier, der går til valg i Herning, og de må så hver især bestemme, hvad deres valgtema er, siger han.

Han vil ikke tage stilling til, om det er et uklogt træk fra de borgerlige partier.

- Det må de selv forholde sig til. Jeg vil selvfølgelig gerne have borgerlige partier, der støtter mig, og det gør de her så ikke, men så noterer jeg mig at Dansk Folkeparti gør, og jeg i en anden sammenhæng også hørt, at Konservative Folkeparti gør, og så må vi se om det er nok, for ellers så skal Tommy jo være borgmester, forklarer han og henviser til Socialdemokratiets spidskandidat, Tommy Højmark.

57:48
Pop-up valg i din kommune. Debatten mellem valgets spidskandidater kan foregå i en sportshal, et indkøbscenter eller på en gågade. Se med når vi går kandidaternes holdninger efter. Denne gang fra HerningCentret i Herning.