Blå politikere: biskop skal ikke blande sig

Politikere fra Venstre og Dansk Folkeparti kritiserer Viborgs biskop for at blande sig i debatten om u-landsbistand.

150614biskop.jpg

Viborgs biskop Henrik Stubkjær møder modstand fra Venstre og Dansk Folkeparti, fordi han har kritiseret det borgerlige forslag om at skære på u-landsbistanden:

- Hvis han vil have politisk indflydelse, så må han stille op til et politisk valg, siger Venstres næstformand Kristian Jensen.

Biskopper: det er uværdigt

Reaktionen kommer, fordi Henrik Stubkjær sammen med to andre biskopper har udtalt sig imod de borgerliges forslag om at finansiere dansk velfærd ved at skære i u-landsbistanden. De mener, at det er uværdigt at skære i bistanden:

- Vi står med det største flygtningeproblem, vi nogensinde har set. Vi står med en kæmpe opgave i at få skabt livsmuligheder i de her lande i Mellemøsten og Afrika, hvor de flygter fra. Der har man også brug for Danmark, for vi er et af de lande med bedst u-landsbistand. Der er mere brug for os nu end nogensinde, siger biskoppen.

Men det argument køber politikerne ikke:

- Jeg mener, at vi skal have styr på vores egne problemer først, inden vi begynder at kaste os over alle verdens problemer, siger Kristian Jensen.

V og DF: Forkert at blande sig

Dansk Folkepartis Christian Langballe siger, at han ikke vil censurere biskoppens mulighed for at have egne synspunkter, men han mener ligesom Kristian Jensen ikke, at biskoppen bør bruge valgkampen til at blande sig i politik:

- Det vil være fuldstændigt ødelæggende, hvis en kirkelig elite kunne udtale sig på folkekirkens vegne og dermed diktere, at folkekirken skulle have en eller anden politisk holdning. Det vil jeg ikke være med til, siger folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, Christian Langballe, der selv er præst i Folkekirken.

- Jeg mener, at jeg må udtale mig om hvad jeg vil. Jeg udtaler mig aldrig om partipolitik. Det handler om menneskesyn og værdier på tværs af forskellige regeringer, svarer Henrik Stubkjær.