Blå borgmestre vil ikke sikre akutjob

Kommuner med borgerlige borgmestre, her i blandt Herning og Viborg, står ikke klar med hjælp til personer, der ryger ud af dagpengesystemet. /ritzau/

Lars-Krarup-3.jpg

Arbejdsløse, der står til at falde ud af dagpengesystemet, skal ikke regne med at få hjælp til et akutjob, hvis de bor i en kommune med en borgerlig borgmester.

Jyllands-Posten har ringet rundt til flere blå borgmestrene, og de fortæller, at de forventer at ansætte ingen eller ganske få ledige som led i regeringens plan.

I Herning siger borgmester Lars Krarup (V), at antallet af ledige, han forventer får ansættelse i kommunen, umiddelbart vil være "nul - men det må tiden vise".

Et lignende svar får avisen i Viborg:

- Det kan blive ingen, og det kan blive nogle stykker. Vi forpligter os kun til at slå jobbet op, siger borgmester Søren Pape Poulsen (K) til Jyllands-Posten.

I aftalen forpligter stat, regioner og kommuner sig til at "arbejde for at tilvejebringe 5000" akutjob.

Dermed har kommunerne kun lovet, at de ledige stillinger bliver slået op - ikke at jobbet går til en arbejdsløs.

Det er meningen, at 3000 akutjob skal skaffes i kommunerne. Men flere af de kommuner, som avisen har talt med siger, at de vil gå efter den mest kvalificerede kandidat - uanset om vedkommende er ved at miste sit livsgrundlag eller ej.

Kollerup: Borgmestre svigter

Socialdemokraternes kommunalordfører, Simon Kollerup, der er valgt i Thy, er skuffet over de blå borgmestre, som ikke vil ansætte ledige, som står til at falde ud af dagpengesystemet fra nytår.

- Borgmestrene svigter de familier i deres kommune, som har udsigt til at miste dagpengene til nytår, siger Simon Kollerup.

Han påpeger, at hvis alle borgmestre løfter opgaven i flok, bliver problemet med at finde 3000 offentlige arbejdspladser ikke nær så stort, som hvis nogle borgmestre falder fra og lader andre tage slæbet.

- Jeg bliver provokeret, når disse borgmestre bare trækker på skuldrene af det, som i min optik er det mest akutte problem, samfundet står overfor i disse dage, siger Simon Kollerup.

/ritzau/