Bjarne hjælper de pårørende med at få asken spredt til søs

De danske bedemænd oplever, at flere vil have asken spredt på havet. En pensioneret fisker fra Lemvig hjælper med det praktiske.

Bjarne Sandholm er pensioneret fisker. Han hjælper pårørende med at opfylde de afdødes sidste ønske.
Bjarne Sandholm er pensioneret fisker. Han hjælper pårørende med at opfylde de afdødes sidste ønske.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Flere danskere vælger - ligesom prins Henrik - at få deres jordiske rester spredt til søs, når de er bisat og kremeret.

Der findes ingen officiel statistik, men organisationen Danske Bedemænd bekræfter, at antallet af askespredninger på åbent hav er steget støt de seneste år. 

- Jeg tror, at mange vælger det, fordi de gerne vil sætte deres eget præg på afskeden med livet. Og her i vores område handler det også om, at mange har et særligt forhold til havet og fjorden. De kan meget bedre identificere sig med at have asken der end på et traditionelt gravsted, forklarer Ninna Fisker Olesen fra Krabbes Begravelsesforretning i Lemvig. 

Jeg gør folk en tjeneste

Den pensionerede fisker Bjarne Sandholm fra Lemvig er en af dem, der hjælper de pårørende med det praktiske, når asken skal spredes til søs. Han sejler de pårørende ud på Limfjorden i sin båd Olga, og urnens indhold bliver så spredt i vandet få sømil fra land. 

- Det er ikke noget, jeg skal leve af. Jeg gør det for at gøre folk en tjeneste, og jeg tror, at der bliver flere, der vælger den løsning, fortæller han.

Den tidligere fisker siger, at ritualet foregår på mange forskellige måder. 

- De fleste drysser lige så stille asken ud og smider så en buket blomster i vandet. Det varer fem minutter, og så sejler vi ind igen. Nogen beder en bøn eller synger en sang. Der er også nogen, der sætter sig ned og kommer lidt vand i ansigtet.

Selv har Sandholm dog ingen planer om at følge deres eksempel, når den tid kommer.

- Jeg skal brændes, men vil gerne have et sted at være, og det tror jeg også, at mine børn vil, siger han.

1:49