Biskop: Præstegårde skal være nulenergihuse

Henrik Stubkjær opfordrer kirkerne til at spare mere på energien.

Biskop Henrik Stubkjær mener, at kirkerne skal være miljøvenlige.
Biskop Henrik Stubkjær mener, at kirkerne skal være miljøvenlige.
Foto: Henrik Birkbak, TV MIDTVEST

Kirkerne skal være med på den grønne omstilling.

Det mener biskop Henrik Stubkjær i hvert fald. Han kommer nemlig med en opfordring til kirkerne og præstegårdene. Præsternes hjem skal i fremtiden være nulenergi-huse.

På præstegården i Levring ved Kjellerup har de allerede fået en forsmag på den mere energirigtige løsning. For da Simon Munch Fuhrmann tiltrådte som præst i Levring kirke sidste sommer, var der installereret jordvarme i haven.

- Vi er jo selvfølgelig enormt glade for, at det er jordvarme, fordi det er miljørigtigt, og det er vigtigt, og det er vi meget optaget af her i præstegården, siger Simon Munch Fuhrmann.

Simon Munch Fuhrmann er sognepræst i Levring kirke.
Simon Munch Fuhrmann er sognepræst i Levring kirke.
Foto: Henrik Birkbak, TV MIDTVEST

Det er ikke helt et nulenergihus, men omlægningen til jordvarme giver en årlig besparelse på omkring 35.000 kroner. Og det var en af grundene til, at Ikast-Brande Provsti smed 200.000 efter anlægget.

- Det koster jo, men det er tjent ind i løbet af nogle år. Så sådan kan man jo sætte nogle parametre op, som gør, at det er en god investering, Poul Erik Knudsen, provst i Ikast-Brande Provsti.

Eksemplet i Levring vækker glæde på bispekontoret i Viborg. Henrik Stubkjær ser gerne, at præstegårdene i fremtiden skal være nulenergihuse.

- Gud skabte jorden og gav os et forvaltningsansvar som mennesker. Vi skal værne om den. Når vi kan se menneskeskabte klimaudfordringer, bør kirker gå forrest, siger Henrik Stubkjær.

Store besparelser

Når det kommer til de store, og ofte ældre kirkerum, kan det være en udfordring med de energieffektive løsninger.

Men i Struer Kirke har de fundet en løsning. Et kalendersystem sørger nemlig for, at der kun er varme, når der er aktivitet i kirkens bygninger. Og siden 2013 har det sparet kirken for godt 200.000

- Det er jo dejligt, man kan spare nogle penge. Og det er også godt for miljøet, siger Ejler Kjærvang, der er menighedsrådsformand i Struer Kirke.

I Struer har de fundet en energivenlig løsning.
I Struer har de fundet en energivenlig løsning.
Foto: Henrik Birkbak, TV MIDTVEST

Siden 2013 har Struer som et af de eneste provstier arbejdet med en strategi for energieffektivisering. Her fem år efter sparer de omkring 700.000 om året. Og biskoppen håber, flere følger med.

- Det er en stor proces, men vi skal begynde et sted. Vi har midlerne og teknologien, så det er med at komme i gang her og nu, siger Henrik Stubkjær.

Den unge præst i Levring får med jordvarmeanlægget lidt flere penge til sig selv,men det er ikke det vigtigste for ham.

- Klimaspørgsmålet er verdens vigtigste spørgsmål. Og det skal vi selvfølgelig også prøve at hjælpe med som kirke. Så det er godt, at biskoppen kommer med sådan en udmelding, siger Simon Munch Fuhrmann.

Næste projekt for provstiet er jordvarme i Favrholt.