Birthe-morder kan ikke udvises

I praksis kan Birthe-morderen ikke udvises efter endt afsoning, da Danmark ikke udviser til somalia. Som det ser ud i dag.

Den 29-åriege somalier, der i sidste uge blev dømt for mordet på socialrådgiveren Birthe Christiansen i Holstebro, kan formentlig slet ikke udvises efter endt afsoning, selvom anklageren ønsker det.

I dag udviser Danmark nemlig ikke til Somalia. Alligevel er det et ønske fra anklager Peter Brøndt Jørgensens side, når strafudmålingen om kort tid bliver udmålt ved retten i Holstebro. For det kan teoretisk set blive aktuelt.

Når afsoningen af dommen er slut skal en dommer påny tage stilling til spørgsmålet om udvisning. Og hvis det er om 10-20 år, kan praksis på området måske været ændret, så Danmark ifølge EU-reglerne alligevel kan udvise til Somalia.

Anklageren lagde i sin procedure i formiddag vægt på at somalieren ingen tilknytning har til Danmark, som kan forhindre en udvisning, ifølge paragraf 26 i udlændingeloven. I den står en række undtagelser, som kan spille ind i forhold til en udvisningsdom.

Men anklageren fejede alle undtagelserne af bordet. En udvisning vil nemlig ikke få konsekvens for den dømtes nærmeste familie, idet han ingen familie har. Han har heller ingen særlig tilknytning til Danmark ligesom han heller ikke lider af særlig sygdom.