Stolthed og nostalgi: Birgers mølle fra 1979 snurrer stadig

Birger Keselers mølle i Dejbjerg er den ældste fungerende mølle i Ringkøbing-Skjern.

1:26
Birger Keseler foran den gamle vindmølle fra 1979. Se et interview med ham her.
Foto: Pernille Keller Sand, TV MIDTVEST

Vestjylland er vindmølleland. 

Med 286 vindmøller er Ringkøbing-Skjern den kommune, der har flest vindmøller i Midt- og Vestjylland, og det er resultatet af en målrettet satsning.

De fleste af møllerne er af nyere dato, men der findes også ældre eksemplarer. Den ældste, der stadig er i drift, finder man i Dejbjerg nord for Skjern. Den blev rejst i 1979 og tilhører Birger Keseler, der i øvrigt arbejder på Vestas.

- Der er såmænd ikke den store økonomi i at have den kørende, men der er både lidt nostalgi og stædighed i at have den kørende - og lidt stolthed, siger han.

Møllen blev produceret på Herborg Vindkraft - et firma der var med til at grundlægge hele det danske vindmølleeventyr - og det var Birger Keselers far, der bestilte dem.

- Dengang var der mange, der grinte af vindkraft. Man tænkte, at det ikke kunne frelse verden med den smule strøm, som sådan nogle små møller kunne lave. Men heldigvis var der mange, der viste noget gå-på-mod dengang, siger Birger Keseler.

Det hører med til historien, at det kun er tårnet, der er tilbage af de originale dele på møllen. Resten er skiftet ud, men Birger Keseler fortæller, at møllen faktisk kørte upåklageligt fra 1979 til 1986, da vingerne begyndte at drille.

- Det er kvaliteten, der afgør, hvor længe den kan holde. Den har gjort det rigtig godt. Man siger normalt, at en mølle har en levetid på 20 år. Når den så er 32, er jo også godt, siger han.

Vil være selvforsynende inden 2020

I 2008 besluttede politikerne i Ringkøbing-Skjern, at kommunen skal være selvforsynende med vedvarende energi inden udgangen af 2020. Og det er først og fremmest vindenergien, der skal trække læsset.

- Det er helt naturligt. Dels har vi industrien og dels er det her det blæser, siger borgmester Hans Østergaard (V).

Om kommunen så når sit mål om at være selvforsynende inden 2020, tør borgmesteren endnu ikke sige.

- Men vi kommer et pænt stykke over 90 procent, som det ser ud nu, så vi er rigtig langt fremme. Og når vi ikke i mål, så fortsætter vi efter 2020, siger Hans Østergaard.

2:39