Biogasanlæg skal gøre Arlas ost grøn

I dag blev det første spadestik taget til Arlas helt nye biogasanlæg. Landmændenes gylle skal her laves til biogas.

Grøn Ost
Foto: Morten Thomsen

Et nyt biogasanlæg til 230 millioner kroner. Det blev der i dag taget første spadestik til i Videbæk. 

Det er Arla, der står bag det nye anlæg. 65 af Arlas landmænd skal i fremtiden give deres gylle til anlægget, hvilket så skal skabe grøn energi og dermed gøre deres produktion mere miljøvenlig. 

Ole Kjær er en af de landmænd, der skal levere gylle til anlægget. Han laver omkring 10.000 tons gylle om året. Det skal nu omsættes til energi. Han er rigtigt glad for, at dette nu er blevet til en realitet. 

- Det er rigtigt dejligt, når man har kæmpet i fem år for noget, man tror på, siger landmanden, der også er formand for Leverandørforeningen for Videbæk Biogas. 

Nu er det første spadestik så taget til byggeriet af det bye Videbæk Biogas. Det blev taget af Ringkøbing-Skjern Kommunes borgmester, Iver Enevoldsen (V), som samtidig også ønskede held og lykke med projektet. 

Biogasanlægget kommer til at dække en stor del af Arlas energiforbrug, så man kan sige, at osten i dag er blevet grønnere. 

- Det kan man sige. Den får i hvert fald en grøn profil. Selve osten bliver forhåbentligvis ikke grøn, siger Arlas globale produktionsdirektør med et smil. 

- Det her kommer til at give 16% af vores energiforbrug i Danmark, som bliver grøn på denne her måde, fortsætter Lars Dalsgaard. 

Når anlægget står færdigt, vil der være 15 fastansatte medarbejdere, og mens byggeriet står på, er der hele 100 mand, der arbejder på at få det konstrueret. 

2:06