Bioethanol-anlæg: Borgmester er utålmodig

Maabjerg Energy Center har efter mange års kamp endnu ikke fået grønt lys til at gå i gang med at omdanne halm til bioethanol ved Holstebro

Det har været på tegnebrættet i årevis, men et stort bioethanol-anlæg i Måbjerg ved Holstebro er stadig kun noget, man kan se på tegninger.

Anlægget vil lave halm om til bioethanol, der kan bruges som miljøvenligt brændstof, og vil blive det største af sin art i Nordeuropa.

Mange ordførere og ministre har været forbi, for at høre om projektet, men ingen har endnu været villige til at give grønt lys til byggeriet.

Borgmesteren i Holstebro Kommune, H. C. Østerby, er ved at miste tålmodigheden:

- Jeg er meget utålmodig. Det er et gennemarbejdet projekt. Jeg tror ikke man kan finde noget projekt, der er mere gennemarbejdet, end det her. Vi har DONG og Novozymes med omkring det. Grunden er klar. Miljøgodkendelser, lokalplaner og det hele er klar, siger han.

Svært at være langt fra København

I dag var det Venstres nye erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Poulsen, der besøgte værket.

Regeringen er i øjeblikket ved at lave de sidste beregninger, der skal afgøre, om den vil igangsætte byggeriet i Holstebro, og ministeren ville i dag ikke love noget:

- Nu har jeg været i Holstebro her i eftermiddag, og jeg har fået præsenteret et spændende oplæg. Men derfra til vi kommer med et udspil, er der stadig noget vej, siger han.

H. C. Østerby mener, at politikernes ubeslutsomhed skyldes københavneri:

- Desværre tror jeg, at vi må sige, at herovre kommer tingene ikke lige helt af sig selv. Selvom vi har kæmpet i mange år, så tror jeg, det var gået betydeligt hurtigere, hvis vi havde ligget tættere på København. Vi skal argumentere endnu mere, end man skal derovre, og vi må i gang igen nu med en ny regering, siger han.

Har travlt

Hvis der ikke kommer en afgørelse inden årsskiftet, kan det få konsekvenser. Det vil nemlig betyde, at et EU tilskud på 293 millioner til projektet kan bortfalde.

- Vi har meget travlt. De 293 millioner fra EU gælder jo kun indenfor en bestemt tidshorisont, hvor byggeriet skal stå færdigt. Er det ikke det, så kommer pengene ikke. Så vi har rigtig travlt, og vi er nødt til at få nogle til at forstå, at det her er langt mere vigtigt, end at få nogle få statslige arbejdspladser. Det her er rigtige private arbejdspladser, siger H. C. Østerby.