Bio-eventyr venter kun på politisk vilje

På biogasanlægget i Maabjerg har man længe været parat til at bygge det bioethanol-anlæg, der kan skabe arbejdspladser og lave miljørigtig brændstof. Men politikerne tøver.

bioethanol_0.jpg

Ifølge en artikel i Politiken i dag vil det kun koste tre ekstra øre per liter benzin at sikre en dansk produktion af bæredygtig bioethanol, som kan nedbringe bilernes Co2-udledning.

Det vil ifølge avisen kræve en politisk beslutning om at mindst 2,5% af den danske benzin skal indeholde 2G bioethanol, der er fremstillet af rester fra landbruget, som ellers ikke ville blive anvendt.

I Maabjerg er man på biogasanlægget klar til at bygge bioethanol-anlægget. Flere aktører arbejder for det, blandt andet Novozymes, Haldor Topsøe, Landbrug & Fødevarer og Dong Energy. Og der er ikke rigtig noget, der taler imod det.

Masser af fordele, men politisk tøven

Fordelene, derimod, er til at få øje på. Nye arbejdspladser og en grøn omstilling af både landbruget og transport. Alligevel er der endnu ikke sket noget, politikerne tøver.

Ifølge Politiken er Energi- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) enig i, at der er perspektiver i Maabjerg-proektet, men lover intet.

- I Maabjerg har vi et konkret projekt, som kan bidrage til den grønne omstilling af både landbrug og transport, samtidig med at der skabes danske arbejdspladser, siger han til avisen.

Bioethanolfabrikker er de seneste par år skudt op i både Italien, Brasilien og USA, mens der er en på vej i Finland.