Billigere medicin sparer regioner for over 400 millioner

De fem regioner høster næste år en besparelse på 420 millioner kroner ved indkøb af billigere lægemidler.

De fem regioner kan se frem til en årlig besparelse på næsten en halv millard, når der fra 2019 kommer billigere medicin til patienterne.
De fem regioner kan se frem til en årlig besparelse på næsten en halv millard, når der fra 2019 kommer billigere medicin til patienterne.
Foto: Morten Dueholm / Ritzau Scanpix

Landets fem regioner skifter dyr medicin ud med billigere lægemidler og sparer næsten en halv milliard om året fra 2019.

Det oplyser Medicinrådet, som vejleder landets fem regioner om brug af lægemidler.

Rådet har onsdag givet grønt lys for, at det bekostelige lægemiddel Humira kan erstattes med en ny og billigere type medicin.

- Det er meget tilfredsstillende, at vi kunne nå det her resultat, siger Steen Werner Hansen, der er den ene af to formænd for Medicinrådet, i en pressemeddelelse.

- Vi får mere sundhed for pengene, som i sidste ende kommer mange patienter til gode, siger Steen Werner Hansen, der også er vicedirektør ved Herlev og Gentofte Hospital.

Region Midtjylland presset

I Region Midtjylland har politikerne i flere år haft svært ved at få de økonomiske ender til at hænge sammen. 

Siden 2015 har stigende udgifter til medicin betydet et farvel til flere afdelinger. Blandet andet urologisk afdeling i Regionshospitalet i Viborg.

Men jeg er bekymret for fremtid, hvor vi får flere danskere, der har brug for tilbud og mange flere ældre, der skal have hjælp, lød det fra Anders Kühnau.

Humira bruges til patienter med hudlidelser, gigtsygdomme og kroniske tarmsygdomme.

Medicinrådet, der er et uafhængigt råd bestående af læger og patienter, har sagt god for, at Humira kan erstattes af lignende lægemidler.

Patienter, der hidtil har brugt Humira, skal skifte til et nyt, såkaldt biosimilært lægemiddel.

Det er et lægemiddel, der skal have været godkendt i EU i mindst ti år, og som næsten er identisk med det originale biologiske lægemiddel.

Mere medicin for de samme penge

- Medicinrådets opgave er at vurdere, hvilken medicin der er bedst for patienterne og bidrage til, at vi bruger pengene bedst muligt.

- Og her har vi vurderet, at de biosimilære lægemidler er gode og sikre og at et skifte kan frigøre mange penge, der kan bruges andre steder i sundhedsvæsenet - til gavn for patienterne, siger Jørgen Schøler Kristensen, den anden af de to formænd for Medicinrådet.

Regionerne sparer 335 millioner kroner om året alene ved at skifte fra Humira til et andet lægemiddel.

Dertil kommer øvrige besparelser, så den samlede besparelse i alt når op på 420 millioner kroner om året.

Det oplyser regionernes fælles indkøbsorganisation, Amgros, der står for forhandlingerne med lægemiddelindustrien.

2:41
Alt for mange unge bruger for meget medicin. Det vil apotekerforeningen gøre noget ved i ny kampagne.