Billigere EL: Så meget kan du spare ved at skifte varmekilde

Elvarmen bliver billigere. Derfor har VVS-installatørerne travlt med at opsætte varmepumper for tiden.

VVS-installatør i Bøvlingbjerg, Peter Schjøtz, har travlt med at sætte varmepumper op for tiden.
VVS-installatør i Bøvlingbjerg, Peter Schjøtz, har travlt med at sætte varmepumper op for tiden.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Fra 1. maj slipper midt- og vestjyder, der bruger elektricitet til opvarmning af deres boliger, billigere i strøm.Målet med nedsættelsen er at få erstattet for eksempel oliefyr med EL til opvarmningen af vores boliger:

Det giver travlhed hos VVS-installatørerne for tiden. Oliefyr på stribe bliver skiftet ud med mere miljøvenlige varmepumper:

- Med en nedsættelse af afgiften på strøm, er det blevet endnu mere rentabelt at få smidt det gamle olie- eller pille-fyr ud, fortæller Peter Schjøtz, der er VVS-installatør i Bøvlingbjerg.

- Kilowatt-prisen bliver jo lavere, og så kan du jo bedre konkurrere med de andre fyringsmetoder med piller og olie, siger han.

Halvering af energiudgift

Elvarmeafgiften bliver sat ned med 15 øre per kilowatt-time strøm, der bruges. Det skulle give en halvering af energiudgiften for en gennemsnitlig bolig - altså en kontant gevinst ved varmepumpen.

- Hvis du fyrer for 25.000 i dag, så skal du typisk fyre for en 11-12.000 med en varmepumpe, vurderer Peter Schjøtz.

Det er sød musik i ørerne hos politikerne, som gerne ser at flere forbrugere vælger El til opvarmning af deres huse.

- Tidligere var det jo sådan, at det var det, der forurenede mest. Nu er det sådan, at vindmøller, solcelleanlæg og så videre, det gør, at det faktisk er en af de grønneste løsninger at vælge, siger formand for Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget, Thomas Danielsen fra Venstre.

Det åbner nye perspektiver for den grønne omstilling - ikke mindst i landdistrikterne.

- Det bliver meget nemmere at bo i provinsen og sikre en billig og grøn opvarmning på den her måde, mener Venstre-politikeren.

Jysk Energi vil gerne afsætte mere strøm fra vindmøllerne lokalt.
Jysk Energi vil gerne afsætte mere strøm fra vindmøllerne lokalt.

Vil have flere kunder over på EL

Samtidig vil et højere El-forbrug lune andre steder nemlig i forhold til at få brugt noget af overskudsstrømmen fra blandt andet vindmøller. 

- Vi har to-tre gange så meget produktion herude, som vi har forbrug i den del af landet her, og det er jo fordi det er herude, vi har de gode vindforhold og de mange vindmøller, men vi vil jo gerne bruge noget mere af den strøm herude, sådan at vi og dermed vores forbrugere ikke har omkostningen til at flytte det til Østdanmark, siger Lars Naur, administrerende direktør i Jysk Energi. 

Lars Naur, administrerende direktør i Jysk Energi
Lars Naur, administrerende direktør i Jysk Energi
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Derfor håber energiselskaberne, at nedsættelsen af energiafgiften kan skubbe endnu flere kunder over på El-opvarmning.

- Der er plads til, at der kan komme flere kunder ind, og der håber vi også, at det her er med til at skubbe til, at der kommer kunder, som vælger at benytte sig af elvarme, fordi det er faktisk et billigt og godt alternativ, fortæller Lars Naur.

Mange ved det ikke

Og selv om nedsættelsen afgiften foreløbig er midlertidig, så har det for alvor åbnet forbrugernes øjne for elvarmens muligheder:

- Det kommer tit som en overraskelse for dem, at der er afgiftsnedsættelse, og så bliver det jo mere interessant for dem, når de hører, hvad de egentlig kan spare, siger VVS-installatør i Bøvlingbjerg, Peter Schjøtz.

Elvarme-kunderne får glæde af endnu billigere strøm fra 2020, hvor der skæres yderligere fem øre af afgifterne.

Her kan du læse mere om varmepumper.