Bilbranche om afgiftsudspil: Uprofessionelt og amatøragtigt

Det midt- og vestjyske bilmarked står i stampe, mens alle venter på, at politikerne bliver enige om at sænke registeringsafgiften.

henrik_thomsen.jpg
Foto: Richard Gaarn Svendsen TV MIDTVEST

- Vi har en situation, hvor vi har en regering, der fuldstændigt uprofessionelt og amatøragtigt har fremlagt et lovsforslag uden at have et parlamentarisk grundlag for det.

Retorikken og kritikken er skarp fra Henrik Thomsen, der er indehaver af Globus Biler og formand for Silkeborg- Bilernes By. For den midt- og vestjyske bilbranche står i stampe, fordi regeringen endnu ikke har landet et lovforslag omkring sænkning af registeringsafgiften. Køberne afventer og det påvirker branchen hårdt på sigt, lyder det fra Henrik Thomsen.

- Det er sørgeligt at være vidne til. Vi har for tredje weekend i træk sendt vores folk hjem, fordi der er stille i butikkerne. Det er hårdt psykisk, og det bliver dyrt økonomisk.

Frygter at måtte fyre folk

Det berører ikke kun bilforhandlerne, men også leverandører og underleverandører, lyder det fra branchen.

- Hvis det her fortsætter, så ender det med, at vi skal ud og afskedige folk. Så skal branchen ud og afskedige dygtige folk. Det kan jeg kun frygte, siger Henrik Thomsen.

Globus Biler sælger normalt mellem 80 og 100 biler om måneden. De sidste tre uger har de solgt 11 biler i alt. Alle sammen små biler, der ikke bliv er synderligt berørt af en omlægning af afgiften.

- Kunderne er jo logisk nok tilbageholdende. Kan man spare penge på en ny bil, så gør man selvfølgelig det, siger han. 

Taget som gidsler i politisk spil

Det er tredje gang på tre år, at politikerne piller ved registreringsafgiften. Branchen føler sig holdt som gidsel i et politisk spil.

- Vi kører på tredje uge med minus. Hvis det fortsætter måneden ud, så kommer vi ud med et underskud på mellem 400-500.000 kroner. Vi bliver holdt som gidsler, siger Henrik Thomsen. 

Thomas Skovgaarder salgschef hos Dahl Pedersen i Holstebro. Her kan de også mærke, at der lige nu er stor usikkerhed på bilmarkedet.

- Vi er jo sat i stå på mange parametre, og det er vi vildt ærgerlige over. Vi havde jo et håb om, at det her ville gå hurtigt. Men er ikke sket. Det er bare gået for langsomt, siger han. 

I begge bilhuse er opfordringen til politikerne derfor klar: 

- Jeg håber på, at der kommer en afgørelse. Og jeg kan kun appellere til politikerne om, at de får sat sig ned og får drøftet det her igennem. Så både vi og forbrugerne ved, hvad der skal ske i fremtiden, siger indehaver af Globus Biler, Henrik Thomsen. 

2:55