Biblioteker må hyre vagtværn

En ny undersøgelse viser en markant stigning i antallet af episoder med uro og konflikter på bibliotekerne

Bibliotekerne er ikke alene hjemsted for oplysning og fordybelse. Undersøgelser viser en stigning i episoder med uro og konflikter.
Bibliotekerne er ikke alene hjemsted for oplysning og fordybelse. Undersøgelser viser en stigning i episoder med uro og konflikter.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Biblioteket skulle være et sted til fordybelse og oplysning, men en ny undersøgelse fra Bibliotekarforbundet viser, at bibliotekerne er ved at blive hjemsted for uro og konflikter. 

- Bibliotekerne er et sted for mennesker og afspejler samfundet. Når der sker besparelser på andre områder, og der eksempelvis nedlægges sengepladser i psykiatrien, sløjfes tilbud til unge eller mangler herberger til hjemløse, så forsvinder problemerne ikke. De flytter sig. 

- Og et af de steder, de kan flytte hen, er på bibliotekerne, der mange steder har åbent i ydertimerne uden bemanding, siger formand for Bibliotekarforbundet, Tine Segel på forbundets hjemmeside.

Stor forskel fra bibliotek til bibliotek

Forbundet har spurgt sine tillidsrepræsentanter på de danske biblioteker om en række spørgsmål. 

I undersøgelsen vurderer 44 procent, at der i perioden august 2016 til august 2017 er sket en stigning i antallet af episoder med uro eller konflikter i den del af åbningstiden, hvor der er personale til stede.

36 procent svarer, at der er sket en stigning i antallet af episoder i den del af åbningstiden, hvor personalet ikke er til stede.  

Ifølge Bibliotekarforbundet er der stor forskel på problemernes omfang fra bibliotek til bibliotek. Det spænder over et par episoder pr. år til flere hundrede.

Nogle steder løses de via målrettet samarbejde mellem eksempelvis SSP, bibliotek og politi, men der er også eksempler på, at biblioteker må hyre vagtordninger for egen regning for at sikre, at biblioteket er et trygt sted, skriver forbundet i meddelelsen.   

1:47
Den 29. november sendte TV MIDTVEST dette indslag om problemerne i Viborg: Unges larm, svineri og hærværk får nu Viborg Kommune til at skærpe adgangskravene til de ellers åbne biblioteker.

- Det gør indtryk på mig, at der er så mange episoder med hærværk og hærgen. Det er problematisk, at bibliotekerne skal bruge ressourcer på vagtordninger frem for at bruge pengene på at servicere borgerne, siger Tine Segel.  

- Som udgangspunkt kan selvbetjent åbningstid være en god ide, men politikerne skal være klar over, at det ikke er gratis at indføre den. Det kræver, at der er et beredskab klar, hvis der opstår problemer med små grupper, der hærger bibliotekerne og gør det svært for de resterende brugere at komme på bibliotekerne i ydertimerne. Bibliotekerne skal være for alle, og de skal være steder, hvor man trygt kan komme, siger Tine Segel. 

Hun bakkes op af formanden for Danmarks Biblioteksforening Steen B. Andersen; 

- De selvbetjente biblioteker er jo en fantastisk ordning, som man misunder os i andre lande. Men vi skal sikre, at det også er en fin oplevelse for medarbejderne, så de ikke føler sig utrygge, siger Steen B. Andersen.