Betinget fængsel til 16-årig: Ramte lastbil med et æble

Ung brandit dømt for at bringe andres liv eller førlighed i fare. Han nægtede sig skyldig, men modtog dommen.

En 16-årig dreng fra Brande blev tirsdag ved retten i Herning idømt 20 dages betinget fængsel for at ramme en lastbil med et æble fra en motorvejsbro. 

Episoden fandt sted den 20. september 2016 på Herningmotorvejen ved Ikast - i en periode hvor medierne var fyldt med historier om sten, der blev kastet mod biler fra motorvejsbroer landet over.

Den 16-årige var tiltalt for at overtræde straffelovens paragraf 252, der handler om i grov kådhed eller på lignende hensynsløs måde at bringe andres liv eller førlighed i fare.

Han erkendte i retten, at han havde stået på broen sammen med nogle kammerater - og at han havde "sluppet" æblet for at ramme lastbilen. Men han nægtede sig skyldig, idet han ikke mente, at det var en overtrædelse af paragraf 252.

Der skete ingenting med lastbilen, men chaufføren, der vidnede i retssagen, blev meget forskrækket, da han hørte et bump. Han vidste ikke, hvad der havde ramt bilen, og han standsede for at løbe efter den skyldige.

Anklageren i sagen, Iben Bøttker, mente, at den unge mand skulle idømmes 60 dages betinget fængsel med krav om samfundstjeneste, men retten nøjedes altså med 20 dages betinget fængsel. De tre dommere i domsmandsretten var i øvrigt ikke enige om udfaldet, idet en af dommerne mente, at den unge mand skulle frifindes.

Den 16-årige valgte at modtage dommen. Det er nu op til statsadvokaten, om anklagemyndigheden vil have sagen prøvet i landsretten.