Besværligt at lave fri-vuggestue

Forældrene bag friskolen i Mammen vil lave en vuggestue - men friskoleloven gør projektet urimeligt besværligt og dyrt.

Mammen_Friskole.jpg

Mammen Friskole har eksisteret siden 2004. Lige nu bliver der arbejdet på at etablere både en børnehave og vuggestue - det hele under én hat med fælles bestyrelse. Men det går ikke. Ifølge loven skal fri-vuggestuen have sin egen bestyrelse, og det undrer vækker undren både i Mammen og i Dansk Friskoleforening.

- Jeg synes det er meget stift. Det er et meget stift system, og det giver nogle begrænsninger for nogle borgere, der rigtig gerne vil yde en kæmpe indsats, siger Ebbe Liljendal, formand for Dansk Friskoleforening.

I Mammen skulle varme toner i dag blive til kolde kontanter. Ved en koncert blev der samlet penge ind til det depositum på 30.000 kroner som loven også kræver - penge, som kunne have været sparet, hvis reglerne, i følge dem, ikke var så besværlige.

- Hvis vi havde været fri for alt det her, så havde vi startet fri-vuggestuen den første august, lyder kritikken fra skolelederen på Mammen Friskole, Dynes Skovkjær.

Ingen gehør hos socialdemokrat

Men kritikken vinder ingen særlig gehør på Christiansborg. I hvert fald ikke hos socialdemokraten Karin Gaardsted, der er medlem af Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg. Hun har ingen planer om, at gøre livet lettere for de friskoler, som planlægger at etablere vuggestue:

- Jeg anderkender fuldt ud, at der skal være plads til at lave frie institutioner. Men nu er det jo sådan, at Socialdemokraterne synes, at vi har et rigtig godt offentligt system - også på daginstitutionsområdet, siger det socialdemokratiske folketingsmedlem fra Viborg.

På trods af modstanden håber forældrene i Mammen at kunne indvie en fri-vuggestue med 12 børn til nytår.

 

2:01
Friskolelov gør det besværligt at lave fri-vuggestue, mener forældre i Mammen.