Besparelser på hospitalsbyggeri: DF vil beholde TV på stuerne

Hospitalsbyggeriet i Gødstrup skal endnu engang spare. Dansk Folkeparti er uenige i prioriteringerne.

Hospitalet i Gødstrup skal stå klar i 2020.
Hospitalet i Gødstrup skal stå klar i 2020.
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Det ser ikke ud til, at der er råd til fjernsyn på patienternes stuer, når byggeriet af Regionshospitalet i Gødstrup står færdigt.

Tidligere på måneden meldte Region Midtjylland ud, at en række udfordringer i byggeriet er resulteret i, at der skal spares 109,6 millioner kroner. Her blev TV på patientstuerne præsenteret som et af flere steder, man kunne spare.

I dag har et flertal i forretningsudvalget i Region Midtjylland stemt for at følge indstillingerne. Alle partier var med undtagen Dansk Folkeparti, der nægter at spare fjernsynene væk.

- Når man ligger på en enestue i en hospitalsseng, så skal man ikke ligge og kigge ind i en tom væg. Så skal man have lov til at se TV, siger regionsrådsmedlem for Dansk Folkeparti Steen Thomsen og tilføjer:

- Det skal være på alle stuer. Det kan ikke hjælpe, vi bygger et supersygehus til over tre milliarder kroner, og så sidder vi nu i 11. time og skal spare TV’erne væk fra stuerne. Det er simpelthen useriøst, og det vil vi ikke være med til fra Dansk Folkepartis side.

0:28
Hør Steen Thomsen forklare, hvor pengene skal komme fra.

Hvor skal pengene komme fra?

Regionsrådsformand Anders Kühnau fortæller, at han gerne så, at der var fjernsyn på stuerne. Han mener dog ikke, der er nogen anden udvej.

- Dansk Folkeparti argumenterer for, at der stadig skal være TV på stuerne. De vil så ikke pege på, hvor besparelsen skal findes, siger han og fortsætter:

- Det er oplagt, at hvis man vil finde en besparelse et andet sted, så må man kigge på prioriterings- og besparelseskataloget, og der er nogle endnu mere ubehagelige emner, som for eksempel pårørendes sofa. Hvis man sparer dem, så ville det betyde, at pårørende ikke kan overnatte på stuerne. Der har forretningsudvalget altså sagt, at man hellere vil tage de besparelser, der ligger på bordet nu.

Steen Thomsen mener dog, at det burde være muligt at finde besparelserne et andet sted.

- Når man bygger et sygehus til tre milliarder, så er der masser at spare på. Der er så mange funktioner, der er for eksempel kvalitetsafdelinger, der vil man kunne spare mange penge. Det her er et engangsbeløb på tre millioner. Det skal vi ikke spare væk. Det er et supersygehus, og det skal det bliver ved med at være, siger han.

Daværende regionsrådsformand Bent Hansen tager første spadestik til Gødstrup i sepmteber 2012.
Daværende regionsrådsformand Bent Hansen tager første spadestik til Gødstrup i sepmteber 2012.
Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix

Mulighed i sponsorater

Efter at Region Midtjyllands forretningsudvalg i dag har behandlet besparelserne, så skal det behandles ved Regionsrådet den 22. august.

Men selvom dette forslag er langt i behandlingsprocessen, så mener Anders Kühnau stadig, at der er en mulighed for, at patienterne i sidste ende kan få fjernsyn.

- Jeg mener, vi skal kigge på sponsorater i hele taget. Jeg mener, vi skal være åbne overfor, om der er noget af det her inventar, som TV, sofa eller lignende, som vi gerne vil have ekstern finansiering til. Hvis vi kan få det gennem sponsorater, så skal vi selvfølgelig gå efter det. Vi vil selvfølgelig have så godt et sygehus som muligt, siger han.

Han mener ikke, at det er forkert at et offentligt sygehus modtager donationer fra private fonde.

- Vi har eksempler på, at fonde har finansieret ting til hospitaler, og det kan vi også godt gøre her. Det håber jeg.

1:24
Anders Kühnau forklarer her, hvorfor han mener, det er nødvendigt at spare TV på stuerne væk.