Besøger lægen fra stuen: - Det er dejligt og enkelt

Kirsten Yde kan besøge sin læge fra hjemmet, og det har sine fordele.

Kirsten Yde har siden september sidste år haft mulighed for at besøge sin læge via en videokonsultation.
Kirsten Yde har siden september sidste år haft mulighed for at besøge sin læge via en videokonsultation.
Foto: Kristian Mørk Andersen, TV MIDTVEST"

Forestil dig, at du kan sidde hjemme foran din computerskærm og blive konsulteret af din læge. Det kan Kirsten Yde, der bor på sydsiden af Mors.

- Jeg synes simpelthen, at det er så enkelt og dejligt. Jeg vil sige, at det er lige så nemt som at gå ind i banken, hvis ikke nemmere siger hun.

Siden den 11. september har hun og andre i Øster Jølby på Mors haft muligheden for at besøge deres læge hjemme fra stuen. Og det har sin fordel, når ens læge normalt er en halv times køretur væk.

- Jeg har lige så god kontakt til Katja (lægen, red.), som hvis jeg sad overfor hende. Måske endda bedre, fordi jeg sidder i mine egne trygge omgivelser, fortæller Kirsten Yde.

Kirsten Ydes læge er da også begejstret for patienternes nye mulighed.

- Jeg synes, at det er et fantastisk projekt. Jeg tænker, at rigtig mange ting kan klares på video. Vi har jo rigtig mange patienter, hvor vi skal give nogle svar til eksempelvis en årskontrol, og det kan man jo fint klare på en video, siger Katja Munch, der er praktiserende læge på Regionsklink Øster Jølby.

1:57
Her kan du se indslaget, hvor Kirsten Yde besøger sin læge på nettet. 

Hver tredje besøg skal foregå over nettet

Hos Danske Regioner er ambitionen, at hver tredje besøg hos lægen skal foregå over nettet. De vil gøre videokonsultationer mere udbredt.

- For 15 år siden, var der ikke mange af os, der havde forestillet os, at vi nærmest aldrig kom i banken. Vi klarer i dag rigtig meget via vores smartphones. På samme måde kan vi også klare mere digitalt i sundhedsvæsnet, og det er med til at gøre det nemt og fleksibelt for borgerne, siger Stephanie Lose, der er formand for Danske Regioner.

Men selvom man sparer både køretur og tiden i venteværelset, kan man ikke altid undgå at skulle dukke fysisk op hos sin læge.

- Lige så snart, vi skal have vores hænder op ad lommen, og vi skal undersøge folk – trykke dem på maven eller undersøge et knæ, så kan vi selvfølgelig ikke klare det på video, siger Katja Munch. 

I 2019 forventer Danske Regioner at lancere en app, som skal gøre det let for borgerne at lave videokonsultationer på nettet med deres læge.