Bent Hansen: Læger skal lokkes ud

Mangel på læger vil være en udfordring de næste fem-ti år, men så vil det løse sig, lyder det fra regionerne.

200809_Bent_Hansen.jpg

Når der om knap tyve år vil være over 33.000 læger i Danmark, er det vigtigt, at de bliver fordelt over hele landet og bliver ledt ind i de specialer, der er behov for.
    
Det siger formand for Danske Regioner Bent Hansen (S), efter en positiv lægeprognose har vist, at antallet af læger vil stige væsentligt i de kommende årtier.
    
Her og nu er der dog store udfordringer, og det vil der fortsat være de næste fem-ti år, siger Bent Hansen.
    
- Den akutte lægemangel skal vi forsøge at løse, mens vi venter på, at de nye læger kommer, siger han.
    
- Udfordringen er, at de mange nye læger også skal uddannes og i praktik, og derfor vil der være en rum tid i de kommende fem til ti år, hvor der fortsat vil være store udfordringer.
    
- Men når vi når forbi det punkt og frem til omkring 2020, så er det ligesom ketchupeffekten, som viser resultater sent. Så løser det sig, siger han.
    
Lægemangel i Udkantsdanmark
Lægemanglen er særligt et problem i yderområderne, fordi lægerne klumper sig sammen i de større byer og i hovedstadsområdet.
    
I blandt andet Esbjerg er der lige nu så stor mangel på læger, at tilflyttere ikke kan blive tilknyttet en praktiserende læge i byen, men må køre op til 30 kilometer til den nærmeste ledige lægeklinik.
    
Ifølge Bent Hansen skal specialuddannelser lokke de kommende læger ud af de største byer.
    
- Jeg håber, at det for nye læger står klart, at når der bliver flere uddannelsespladser uden for universitetsbyerne, så må man rykke sig, hvis man vil have den specialuddannelse, man drømmer om, siger han.
    
- Så bliver man nødt til at flytte sig til Esbjerg eller Nykøbing Falster. Og nu er afstandene i Danmark alligevel så små, at det ikke er uoverkommeligt.
    
Den positive lægeprognose betyder ifølge Berlingske, at der i 2035 vil være 33.713 læger i Danmark - eller næsten 6000 flere end hidtil antaget.
    
Det skyldes, at lægerne er blevet hurtigere til at gennemføre medicinstudiet og den efterfølgende videreuddannelse til speciallæge.
    
Samtidig stiger pensionsalderen, så lægerne er længere på arbejds­markedet, mens det også er lykkedes at lokke flere udenlandske læger til Danmark.
    
/ritzau/