Beboer på udrejsecenter: - Det er bedre at komme i fængsel

En beboer på Udrejsecenter Kærshovedgård er ikke overrasket over, at beboerne forsvinder, og ifølge ham er det vedre at komme i fængsel.

Sabah Abbas er udvisningsdømt iraker. Han har boet i Danmark i snart 35 år og på udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast i halvanden måned.
Sabah Abbas er udvisningsdømt iraker. Han har boet i Danmark i snart 35 år og på udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast i halvanden måned.
Foto: Rasmus Krieger Jensen

Det kommer ikke som nogen overraskelse for 56-årige Sabah Abbas, at beboere på Kærshovedgård forsvinder ud af systemet.

- Det overrasker mig ikke. Det er bedre at komme i fængsel, for der har man sit fjernsyn og sine lommepenge. Det har man ikke her. Det er ikke en trussel at komme i fængsel. Jeg siger det, som det er, siger Sabah Abdel Amir Abbas, der er udvisningsdømt iraker.

Han har boet i Danmark i snart 35 år og på Kærshovedgård ved Ikast i halvanden måned.

Tal fra marts 2016 til november i år viser, at 328 beboere på Kærshovedgård er blevet registreret som udeblevne og uden at være blevet registreret med et nyt opholdsted.

- De opsøger deres familie, tager hen til dem, skaffer nogle penge og rejser til et andet land, siger Sabah Abdel Amir Abbas.

Viceborgmester: Det er bekymrende

Da regeringen besluttede at oprette Udrejsecenter Kærshovedgård, var det blandt andet med den begrundelse, at myndighederne skal have styr på, hvor udlændinge på tålt ophold befinder sig.

- Jeg synes, det er bekymrende. Når man har et udrejsecenter, hvor man skal være, så skal man også have styr på dem, der er der og skal opholde sig på centret, siger Simon Vanggaard (DF), der er viceborgmester i Ikast-Brande Kommune.

Skal det være et fængsel så? 

- Ja, det kan man kalde, hvad man vil. Jeg synes, at når man er dømt til at skulle være på et udrejsecenter, så skal man være der, og i allerbedste tilfælde så skulle man tage hjem, fortsætter viceborgmesteren.

Når en beboer udebliver fra udrejsecentret i mere end 72 timer, så skriver personalet dem ud af systemet og underretter Udlændigestyrelsen. Så når de forlader centret bliver det en politimæssig sag.

Politiet skal så efterforske sagen og om muligt sigte beboeren for brud på meldepligten. Et brud, der kan koste enten bøde eller fængselsstraf. 

Indtil videre er 35 beboere fra Kærshovedgård sendt ud af Danmark.

2:16