Banker: Nej til Udkantsdanmark

Det er sværere for små virksomheder i Udkantsdanmark at låne penge i banken, hvis man sammenligner med resten af landet. Det fastslår tænketanken Kraka i en ny analyse.

pengesedler_stak_0.jpg

Det er sværere for små virksomheder i Udkantsdanmark, der får en hårdere behandling i bankerne, når de vil låne penge, skriver Jyllands Posten.

Det er tænketanken Kraka, der har lavet en ny analyse, som tager udgangspunkt i bankernes villighed til at give kredit til mindre virksomheder både før og efter finanskrisen.

Analysen viser, at hver anden ansøgning om lån fra små virksomheder i Udkantsdanmark blev afvist i banken i årene 2009 og 2010. Til sammenligning fik virksomheder med samme soliditet, som ikke er placeret i Udkantsdanmark grønt lys i fire ud af fem tilfælde.

Den skævhed beskriver Kraka ifølge avisen som signifikant, og det kritiserer ministeren for by, bolig og landdistrikter:

- Jeg er skuffet over, at Bankerne ikke vurderer virksomheder ud fra deres effektivitet, omkostninger og indtjening frem for deres postnummer. Så bidrager man til den onde spiral, for hvis ikke virksomheder kan få kredit og investere, kan de ikke sikre deres fremtid, siger Carsten Hansen til Jyllands Posten.

Forstærker affolkning

Direktøren i Dansk Erhverv peger på, at det er problematisk for landet yderområder, i det bankernes tilbageholdenhed kan være med til at forstærke affekten af den affolkning der i forvejen står på i yderområderne.

- Sunder virksomheder skal have sammen muligheder, uanset hvor de ligger, for ellers ender vi med en polarisering af landet med to-tre områder, hvor virksomheder har muligheder. Der sker en migration fra land til by, og den udvikling skal vi forsøge at dæmme op for. Derfor er det ekstra problematisk, hvis virksomheder ikke kan få kredit, siger Christian Ingemann, direktør i Dansk Erhverv til avisen.

Tænketanken selv peger på, at erhvevslivets udvikling bliver bremset af bankernes favorisering

- Det er et problem, at små virksomheder i Udkantdsanmark har svært ved at få kredit, fordi de som en del af vækstlaget kan være med til at skabe arbejdspladser, siger Jens Hauch, der er sekretariatschef i Kraka.

Endelig bekræftet

Hos Landdistrikternes Fællesråd er de kede af forholdene, men de glæder sig over, at der nu er kommet tal på, at der rent faktisk findes en skævvridning.

- Det er ikke rart at få bekræftet, men det er rart at få tal på sandheden. Derved er det godt, at vi har bevis for, at det her er en reel problemstilling, siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd til TVMIDTVEST.dk.

- Jeg tror ikke på, at det skyldes virksomhederne er svagere i landet. Men hvad kom først af hønen og ægget? For at stoppe urbaniseringen skal man sikre nogle gode rammevilkår for yderområderne, siger Steffen Damsgaard, der nu vil drøfte analysens resultater med minister Carsten Hansen.

***OPDATERET TIRSDAG KL. 19.12***

V kalder til Åbent samråd

Esben Lunde Larsen, der er medlem af Folketingets landdistriktsudvalg, oplyser tirsdag aften, at han kalder by, bolig og landdistriktsminister Carsten Hansen i åbent samråd.

Her skal ministeren redegøre for rimeligheden i skævvridningen.

- Danmark knækker totalt over, hvis ikke virksomheder, der skaber arbejdspladser, kan udvikle sig og skabe nye arbejdspladser på baggrund af lån. Et afgørende parameter for at tiltrække nye borgere til de tyndtbefolkede områder er arbejdspladser, og derfor har vi en politisk forpligtelse til at understøtte jobskabelsen, hvorfor regeringen må klargøre, hvad den vil gøre for at understøtte en positiv udvikling, skriver Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.