Bæverskader i retten

En lodsejer har lagt sag an mod staten for de skader, som bæverne har påført hans ejendom i Klosterheden. Sagen kan danne præcedens for kommende erstatningssager, vurderer advokat.

Find Andersen-Fruedahl bor i Klosterheden Plantage ved Lemvig. Han har fået nok af den effektive gnaver, bæveren. Derfor har han nu lagt sag an mod staten for de skader bæverne har gjort på hans ejendom.

- De har for det første fældet en hektar, så har de ødelagt mine to søer, jeg har kostet penge på at få lavet. Plus, her for nyligt, har de været oppe og fælde noget nyplantning, fortæller lodsejer Find Andersen-Fruedahl til TV MIDTVEST.

Lodsejeren vurderer, at bæverne har ødelagt for omkring 300.000 kroner i alt.

quoteDe har for det første fældet en hektar, så har de ødelagt mine to søer, jeg har kostet penge på at få lavet. Plus, her for nyligt, har de været oppe og fælde noget nyplantning

Find Andersen-Fruedahl, lodsejer

- Hvad vil du sige til, hvis jeg kommer ind og ødelægger din have, spørger han.

Nu har Find Andersen-Fruedahl slæbt staten i retten. I første omgang for at finde ud af, hvem der har ansvaret for bæverens ødelæggelser.

- Det vi så har bedt retten om at vurdere, det er, om der er nogle, der er ansvarlige for de skader. Og det er så vores opfattelse, at det må staten i sidste ende være, siger Bjarne Vium, der er advokat for Find Andersen-Fruedahl.

Naturstyrelsen har indsat bæverne

Bæverne er ikke selv kommet til Klosterheden, men blev sat ud i 1999. I dag er der skønnet omkring et par hundrede bævere i området. I takt med at bestanden er blevet større er generne også vokset for flere lokale lodsejere.

- Det rigtige ville jo være, at Naturstyrelsen siger: Ved du hvad, vi har sgu lavet noget lort. Og sådan er det jo. Hvis man laver noget lort, så må jo lave det om, siger lodsejer Find Andersen-Fruedahl.

quoteDet rigtige ville jo være, at Naturstyrelsen siger: Ved du hvad, vi har sgu lavet noget lort. Og sådan er det jo. Hvis man laver noget lort, så må jo lave det om

Find Andersen-Fruedahl, lodsejer

Det er nu Miljøstyrelsen, der er den ansvarlige myndighed på området. Retssagen er sat til den 9. oktober ved retten i Holstebro. I følge lodsejerens advokat er parterne enige om, at sagen er principiel. Derfor kommer den også for tre dommere i stedet for normalt én. Og ender det med, at staten taber, så kan retssagen danne præcedens og måske give andre lodsejere mulighed for at søge erstatning for bæverskader.

- Det vil den helt sikkert kunne. Det er mig bekendt den første sag af den her karakter herhjemme, siger advokat Bjarne Vium til TV MIDTVEST.