Baby-boom på vej i landsdelen

Flere nyfødte giver håb om udvikling frem for afvikling i de Midt- og Vestjyske kommuner.

Mødre med gravide maver giver lige nu jordemødre en rask gang på fødeklinikken i Herning. Her har de på store dage op mod 20 fødsler.

quoteBare glæden ved at få børn er jo kæmpe stor

Jakob Højgaard Kristensen, nybagt far, Ikast

- Det er jo ikke sådan, at det kommer over en nat, så vi har jo kunne mærke det, at pludselig er der flere gravide, der skulle scannes og skal gå i konsultationerne, fortæller vicechef-jordemoder, Iben Lorentzen, Hospitalsenheden Vest.

På en stue er en lille pige lige blevet født. Mens moderen ammer står faderen med store øjne og smil.

- Det er lige så stort som de andre gange også. Det er kæmpe stort. Og så når det bliver en pige, hvor vi har to drenge i forvejen, fortæller den stolte fra Jakob Højgaard Kristensen fra Ikast.

Det stigende fødselstal skyldes store fødselsklare årgange, og så en tendens til at folk får flere børn. Den lille nyfødte er ikastparrets 3. barn.

- De kan jo bruge hinanden børnene. De er jo fantastiske sammen. Bare glæden ved at få børn er jo kæmpe stor, siger den nybagte far. 

Baby-boom på vej i landsdelen

Flere børn udfordrer fødeklinikker

I mange år er det ellers kun gået en vej med børnetallet. I Midt- og Vestjylland var der i 2010 4.793 flere børn i alderen 0-5 år sammenlignet med i dag.

Men nu ser det ud til at faldende børnetal er vendt til stigende børnetal. I løbet af de næste 8 år ventes 60.000 nyfødte danskere til verden.

Det giver visse udfordringer på fødeklinikken.

- Vi synes som udgangspunkt, at det er dejligt, at der kommer flere til verden. Men vi selvfølgelig også gerne have muligheden for at give forældrene en unik oplevelse, så vi kan være hos dem. Så der hvor det ikke er dejligt længere, det er, hvis man ikke føler, der er tid til at være hos dem længere, siger vicechef-jordemoder Iben Lorentzen. 

Baby-boom vækker håb i kommuner

I flere år har skolelukninger været hverdag i mange kommune netop på grund af faldende børnetal. På landsplan er mere end hver tiende grundskole lukket siden 2007.

Et af stederne er Ramsing i Salling, hvor skolen lukkede i 2016.

- Det var resultatet af, der ikke var børn nok til at fortsætte med at lave skole, fortæller Ole Priess (A), formand for Børne- og Familieudvalget, Skive Kommune.

Det faldende børnetal har hidtil sat dybe spor over alt i landsdelen.

- Det har betydet, at der er dagplejemødre, der er lukket ned, at der er børnehaver og daginstitutioner, som er lukket ned eller reduceret i omfang, at der er skoler, der er lukket eller lagt sammen med andre skoler, fortæller Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Men nu har et begyndende baby-boom fået håbet til at spire i kommunerne.

- Set ind i fremtiden så håber vi jo selvfølgelig, at det her styrker fundamentet for de skoler, der er, så kommunerne ikke behøver at skulle ud og lukke skoler eller børneinstitutioner, siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard fra Lemvig. 

Baby-boom giver håb i kommunerne, der i mange år har kæmpet med skolelukninger.