Avisledere om nytårstale: Løkke droppede valgtalen

Statsministeren holdt tirsdag sin sidste nytårstale, inden at der senest til juni skal være folketingsvalg.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt tirsdag sin nytårstale fra Marienborg. Statsministeren varslede blandt andet en ny sundhedsreform.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt tirsdag sin nytårstale fra Marienborg. Statsministeren varslede blandt andet en ny sundhedsreform.
Foto: Mads Claus Rasmussen

Hvis danskerne nytårsdag ventede en valgtale fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der som vanligt holdt sin nytårstale, så må de være skuffede.

Sådan lyder det i lederne i flere aviser.

- Frem for at fyre valgraketten af valgte Løkke Rasmussen at træde vande og gå forsigtigt frem med en analyse af verdens tilstand. Den vil de færreste være uenig med ham i, skriver Jyllands-Posten i sin leder.

Nytårstalen var ifølge Berlingskes leder, der er skrevet af chefredaktør Tom Jensen, nærmest en "anti-valgtale". Han kalder det på sin vis et modigt valg for en statsminister, som snart skal til valg

28:36
Tidligere i december bragte TV MIDTVEST denne debat om sundhedspolitik: Danskerne ryger og drikker for meget og motionerer for lidt. Vi lever ikke længe nok. Hvad er der at gøre ved det? Gæster er denne gang: Flemming Møller Mortensen (Soc.dem), Carsten Kissmeyer (Venstre) og praktiserende læge Michael R. Poulsen.

- Den var med sit fokus på ansvarlighed, på de internationale institutioner og samarbejdet om klima, økonomi og så videre nærmest antitesen af populisme. Og derfor sympatisk og rosværdig.

Avisen mener dog også, at talen udstillede, hvor svært det er for en borgerlig statsminister at sætte en offensiv borgerlig dagsorden i øjeblikket.

- Ud over sundhedsreformen er det meste - bortset fra fastsættelsen af valgdatoen - vel efterhånden spillet af hænde for Løkke. Der dog som bekendt har det med at overraske, når han er mest undervurderet. Vi får se, skriver Tom Jensen.

Statsministeren nævnte i sin tale blandt andet sin bekymring over, at USA har forladt klimaaftalen fra Paris, og at Storbritannien snart forlader EU.

Ifølge Politikens leder åbnede Løkke valgåret som statsministeren, der vil samle nationen på tværs af politiske skel.

Men avisen problematiserer, at talen "står i skærende kontrast til den politik, hans regering har ført de seneste tre et halvt år".

- Regeringen har jo netop selv afvist fælles løsninger på migrationskrisen og har i stedet valgt at undergrave EU ved at gå solo med lande som Østrig og Ungarn, står der i lederen.

Kristeligt Dagblad skriver, at statsministeren i sin tale var "bekymret over udviklingen i verden, men havde få konkrete bud på at vende udviklingen".

Det er Information enig i.

I avisens leder står der, at Løkke fortrængte "klimaets realitet, sin egen politiske platform og den politik, han selv som statsminister har gennemført".

- Og vi har levet så længe med ham som statsminister, at vi kender realiteterne og ved, at han ikke tager sine drømme alvorligt nok til at gøre dem til politisk virkelighed, skriver Information.

Hvis du gik glip af statsministerens nytårstale, kan du fange den ovre hos DR. Se hele statsministerens nytårstale her.

/ritzau/