Atomaffaldet ingen vil ha'

Spillet om det upopulære atomaffald er ikke slut. Der skal nemlig findes et sted til et lager over jorden. Og landsdelens borgmestre står ikke ligefrem i kø for at tage imod.

Atomaffald1_0.jpg

Selvom den midt - og vestjyske undergrund slipper for at skulle huse atomaffald, betyder det ikke, at spillet om det forkætrede affald er slut.

Nu skal der i stedet findes et sted til et lager over jorden. Og landsdelens borgmestre står ikke ligefrem i kø for at tage imod.

Det står helt klart efter et møde mellem politikere fra alle landets kommuner. De var i dag samlet til delegeretmøde.

Hvad ville du sige til at få atomaffaldet til Ikast-Brande kommune? Jeg vil formentlig sige ligesom alle andre: Hvorfor lige her?, lød det fra borgmester i Ikast-Brande Kommune, Carsten Kissmeyer (V).

Lad det blive på Risø

Og heller ikke i Skive er borgmesteren umiddelbart klar til at lægge kommune til.

- Som udgangspunkt synes jeg, det skal blive på Risø, også for ikke at få den risikofaktor med, når man skal til at transportere affaldet, siger Skives borgmester, Peder Chr. Kirkegaard (V).

Folketinget droppede i denne uge planen om et underjordisk lager til det radioaktive affald fra atomcenter Risø. Nu skal det i stedet lagres over jorden - et eller andet sted:

- Man har jo i Roskilde og på Risø haft fornøjelsen af alle de arbejdspladser i de sidste 50-60 år, og jeg tænker da, at man skulle begynde med at undersøge muligheden for at lade det ligge på Risø, lød det fra Struers borgmester, Mads Jakobsen (V).

Succes i Holland

Et såkaldt mellemlager kendes allerede fra Holland. Her opbevares affaldet gemt i tønder i store lagerhaller. Og det fungerer uden problemer.

Alligevel står det foreløbig helt åbent, hvor atomaffaldet nu ender. Først om et års tid skal Folketinget beslutte, hvor atomlageret skal placeres.

2:02
Borgmestre står ikke på spring for at tage imod det radioaktive affald - heller ikke selv om det nu skal deponeres over jorden.