Asyludgifter: Borgmestre kræver handling

En række af Midt- og Vestjyllands borgmestre vil ikke vente til juni med at få en afklaring på økonomien bag asylopgaverne.

Landets borgmestre var i dag samlet til Kommunernes Landsforenings store økonomiske forum i Aalborg. Her var især ét emne på dagsordenen; flere penge til asylopgaverne.

Det her, det er der ingen, der kan være tjent med, siger borgmester i Viborg Kommune Torsten Nielsen (C). 

Kommunerne frygter at det store flygtningepres slår hul i kommunekasserne, men borgmestrene får alligevel ikke flere penge før tidligst til sommer. I kommuneaftalen fra i sommers lovede Finansministeren ellers at lave et økonomisk eftersyn på integrationsområdet her i januar.

- Det er jo ganske alvorligt. Lige nu starter vi jo sådan set planlægningen for, hvordan driften skal være i 2017, 18 og 19, siger Carsten Kissmeyer, borgmester (V) i Ikast-Brande Kommune.

Forhandlingerne er istedet udskudt til sommer.

- Når vi så kommer til maj-juni måned, hvor vi skal have egentlige økonomiforhandlinger, jamen der tager vi den sag op, siger Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Den udmelding giver borgmester i Herning Kommune, Lars Krarup (V), ikke meget for. 

- Det synes jeg er usympatisk. Det er et alt for vigtigt tema - altså flygtninge og indvandrere fylder jo enormt meget i vores samfund, siger han. 

Se interview med Kommunalforsker Roger Buch her:

 

01:56 Luk video

 

Kommunernes Landsforening estimerer, at landets 98 kommuner mangler 2,5 milliarder for at kunne følge med antallet af flygtninge.

Det er en ommer. Han må huske på, hvad han lovede. - Lars Krarup (V). 

Det efterlader jo kommunerne med et stort hul i pengekassen, og hvis ikke vi arbejder på sigt, så kan det jo slå bunden ud af enhver kommunal økonomi, fastslår Torsten Nielsen.

I Ikast-Brande Kommune har borgmester Carsten Kissmeyer regnet på tallene. Han mener, at omkostningerne kan blive svarende til en fjerdel af hele kommunens folkeskolebudget.

- I løbet af de næste to-tre-fire år, vil det her sandsynligvis koste os noget, der ligner 60 mio. kr. om året, siger Carsten Kissmeyer. 

- Der er tale om en ommer. Der må Finansministeren huske på, hvad han i september på skrift lovede KL, nemlig at det skulle genforhandles i januar, siger Lars Krarup. 

Finansministeren henviser til, at det er staten, som betaler alle udgifter for flygtninge det første år. Først derefter overtages udgifterne af kommunerne.