Asylansøgere har lavet kogebog: Se opskrifter

Flygtninge fra Hanstholm Asylcenter har lavet en kogebog med opskrifter fra deres hjemland. Sammen med opskrifterne fortæller de deres historie.

270715Asylmad.jpg

Beboere på asylcentret i Hanstholm præsenterede i dag deres nye kogebog i Bog og Idé i Thisted.

Beboerne har i kogebogen "Mad og fortællinger fra et asylcenter" samlet en række populære opskrifter på retter fra deres fødelande og krydret med deres egne livshistorier præsenterer de maden i den nye kogebog. Det giver gastronomisk inspiration fra både Afghanistan, Somalia og Syrien.

Opskrift med fortællinger

Hver opskrift bliver præsenteret sammen med fortællinger om de forskellige flygtninges historier, både om deres hjemlands madkultur og traditioner, men også hvordan de har oplevet at komme til Danmark.

- Idéen var at skulle fortælle lidt om deres hjemstavnsret og vise det i en kogebog med opskrifter til, og så har det udviklet sig derfra. Så nu handler det også om deres flugt og deres fortællinger, som de har ønsker at fortælle dem, siger Didde Breinholt Larsen, der er medarbejder på Hanstholm Asylcenter.

Ni kvinder og mænd fra Mellemøsten og Afrika har bidraget til borgen. De har allesammen boet på Hanstholm Asylcenter på et tidspunkt.

- Det har været et rigtigt spændende projekt. Det er sådan en bog, der er bygget op om nogle kaffeaftaler, og så har det udviklet sig derfra, siger Didde Breinholt Larsen.

 

Nedenfor kan I se tre opskrifter fra bogen.

 

Bolani ( Af Sharife fra Afghanistan )

- Afghanske pandekager med fyld til 4-5 personer

bolani_0_type1.jpg

 

INGREDIENSER

0,5 - 1 kg kartofler

3 porrer

1 kg hvedemel

0,5 tsk paprika

En halv pakke gær

1 tsk sukker

 

Fyld

Hak porrerne og kartoflerne fint, og hæld det i en skål. Tilsæt 0,5 tsk paprika og rør godt sammen.

Dejen

Hæld to glas vand i en skål og tilsæt en halv pakke gær, som røres ud i vandet. Tilsæt hvedemel og sukker indtil dejen er blank og smidig og ikke tørt. Den må ikke klistre alt for meget. Lad den hæve i 1-2 timer med et rent viskestykke over skålen.

Når dejen er hævet, fordel dejen i små boller. Hæld lidt mel på bordet og tryk en bolle flad og rul den tynd. Læg 2 spsk fyld på den ene halvdel og fold den anden halvdel dej over fyldet, så det danner en halvmåne. Tryk den godt flad og særligt i kanterne, så den lukker helt. Gør det samme med de andre boller.

Herefter steges de på panden i olie, som allerede er varmet godt op. Pandekagerne steges, indtil de er gyldenbrune.

 

Adas Polo ( Af Ramin fra Afghanistan )

- Risret som bruges i retten Chicken ghorma

 

INGREDIENSER

½ kg basmatris

3 dl grønne linser

 

Kog ca ½ kg basmatiris.

Kog herefter 3 dl grønne linser i rigeligt vand i ca. 20 min.

Når begge dele er færdige blandes de sammen. Risene bruges i retten `Chicken Gorma´.

 

Chicken ghorma

- Afghansk kyllingeret til fire personer

chicken_ghorma_type1.jpg

 

INGREDIENSER

1/2 kylling

1 dåse hakkede tomater

2 blommetomater

2 peberfrugter

1 spsk tomatepuré

6 hakkede løg

1/1 finthakket hvidløg

Solsikkeolie

Salt

Peber

 

Hæld lidt olie i en gryde og herefter de hakkede løg og de hakkede peberfrugter. Steg løgene i lidt tid. Tilsæt kyllingen, som er skåret i mindre stykker. Lad det stege i ca. 5 min.

Herefter tilsættes det finthakkede hvidløg og tomaterne (både dåsetomaterne og blommetomaterne). Tilsæt lidt vand ( 2-3 dl), salt og peber.

Lad det simre i ca. 1 time ved svag varme.

Spises med Adas Polo-retten.

 

Mahmoul ( Af Mohammad og Adhan fra Syrien )

- Små kugler med dadelfyld, som er en populær dessert.

mahmoul_type1.jpg

 

INGREDIENSER

Dadelfyld

1 tsk `butter ghee´ til at smøre skålen med

900 g dadelpasta

2 spsk `butter ghee´

Dejen

1 dl `vegetables ghee´

100 g flormelis

250 g sukker

250 `butter ghee´

450 g hvedemel

1 dl sødmælk

1 spsk mahlab*

½ tsk safranpulver

* Et krydderi lavet af frøene fra en kirsebærsort.

 

Smør en skål med 1 tsk `butter ghee´, og rør derefter dadelpasta godt sammen med 2 spsk `butter ghee´. Lad det stå og gå videre til dejen.

I en anden skål hældes 1 dl `vegetables ghee´ i sammen med 100 g flormelis, 100 g sukker, 250 g `butter ghee´ og 450 g hvedemel, som røres godt sammen.

I en tredje skål hældes 150 g sukker, 1 dl sødmælk, 1 spsk mahlab og ½ tsk safranpulver, som blandes samme og derefter røres i dejen.

Dejen må endelig ikke være for tør. Sæt den herefter på køl i 5 min.

Dadelfyldet og dejen rulles hver især i to lange, tynde pølser. Herefter deles dejene i små stykker. Tag en lille klat dej og pres en an-den lille klat dadelfyld ind i dejen og form den til en kugle, så man kun lige aner dadelfyldet. Rul herefter resten af kuglerne. Bag kuglerne i ovnen ved 200 grader midt i ovnen, indtil de er gyldenbrune.

 

Bogen koster 79,95 kr og kan købes på asylcenterets hjemmeside her

3:02
I en ny kogebog deler de deres opskrifter på hverdagsmad: