Asylansøgerne i Hanstholm: Flere familier forsvundet

Flere asylansøgere fra Hanstholm har ventet på svar i Danmark i flere år. I en ny serie får vi et indblik i tre familiers liv og hverdag i Danmark.

9:06
Se første afsnit af Asylansøgerne i Hanstholm her.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

I programmet Asylansøgerne i Hanstholm, som vises på TV MIDTVEST hver mandag de næste fem uger, hører vi om, hvordan det er at være asylansøger i Danmark. Det, der hele tiden går igen hos de medvirkende, er ventetiden.

Centerleder Lars Enevold Andersen, siger om ventetiden. 

- Der går jo ofte fire-fem måneder, før de får at vide, om de kan blive i Danmark. Og den ventetid, det er det værste her på centret for vores beboere. Det er det, der fylder alt. Hver dag at skulle vente på, om der kommer post, om de kan blive i Danmark eller om de skal sendes tilbage igen, til det, de er flygtet fra, siger Lars Enevold Andersen, som siden blevet konstitueret leder af sprogskolen i Hundborg.

Her er familierne i dag

Optagelserne til programmerne fra Asylcentret i Hanstholm blev lavet i sommer. Derfor er der sket meget nyt siden.

Ramin fra Afghanistan og hans kone Farahnaz, som også medvirker i programserien, har boet i Danmark i mere end fem år nu. Deres sag ligger lige nu til vurdering hos FN’s menneskerettighedsdomstol.

Ifølge TV MIDTVESTs oplysninger er to af programmets familier ikke længere i Danmark. Begge familier er tilsyneladende lige nu i et andet europæisk land, hvor de forsøger at starte en ny asylsag.  

Irakiske Fatima fra programmet og hendes mor, far og søskende bor ikke længere på centret. 6. februar fik familien sit andet afslag på asyl i Danmark og stod derfor til at blive udvist. Men få dage efter forsvandt Fatima og hendes familie fra centret.

Italien hårdt presset

Det samme gælder for den somaliske enlige mor Asri og hendes to piger, Farhiya og Maria. Efter fem år i Danmark er de tilsyneladende rejst. Grunden til at familien kunne vente så længe i Danmark, er at de er såkaldte ”dublinere”. Det vil sige asylansøgere, som har sat deres fingeraftryk i Italien og derfor skal have kørt deres asylsag der.

Men Italien er hårdt presset af flygtningesituationen, og forholdene for asylansøgerne er stærkt kritiseret både af menneskerettighedsdomstolen og af nødhjælpsorganisationer. Derfor har flere familier med fingeraftryk i Italien fået lov at blive i Danmark, mens myndighederne undersøger forholdene.

Det italienske myndigheder er ikke så hurtige til at give svar, og nu er de danske myndigheder begyndt at sende familierne tilbage til Italien. 

Asri Elmi er fra Somalia og har været asylansøger i Danmark i fem år, før hun for nylig tilsyneladende tog sine piger under armen og gik under jorden.
Asri Elmi er fra Somalia og har været asylansøger i Danmark i fem år, før hun for nylig tilsyneladende tog sine piger under armen og gik under jorden.
Foto: Mogens Lyngsø