Asylansøgere løser egne konflikter

34 nationaliter, 20 sprog og seks religioner. Der er dagligt store og små konflikter mellem de 470 asylansøgere, som bor på asylcenteret i Holstebro.

2:18
34 nationaliter, 20 sprog og seks religioner. Der er dagligt store og små konflikter mellem de 470 asylansøgere som bor på asylcenter Holstebro.

Ahmad Nawid Yaqobi og Aidarus Abdulkadir Said er venner, asylansøgere og ikke mindst beboervagter på asylcenteret i Holstebro. Det er et job, der indebærer at få 470 mennesker fra 34 forskellige lande til at leve i fred med hinanden.  Når en konflikt opstår, er det nemlig ikke centerets ansatte, men en særlig gruppe af asylansøgere, som rykker ud for at løse problemet.

- Det er miksede nationaliteter. Så der sker tit misforståelser. Konflikterne sker ofte i weekenden, hvor folk bliver fulde, og så starter konflikterne, siger Aidarus Abdulkadir Said. Selv kommer han fra Somalia.

 

For Ahmad Nawid Yaqobi og Aidarus Abdulkadir Said er dialogen blevet deres bedste våben.

- Jeg taler to til tre sprog, og Ahmad taler tre sprog, så når du taler det samme sprog som folk, så bliver de mere rolige, siger Aidarus Abdulkadir Said.

 

Imponerende problemløsning

Karsten Paarup, der er afdelingsleder på asylcenteret i Holstebro er imponeret over, hvor godt de mange beboere tackler deres forskelligheder.

- Det er rigtig meget, de har været udsat, og så er det svært at leve sammen med 500 mennesker. Ligesom vi derhjemme kan komme op at skændes. Men de løser det rigtig godt, synes jeg.

 

På et af værelser på asylcenteret viser Ahmad Nawid Yaqobi og Aidarus Abdulkadir Said et tydligt eksempel på problematikken.

-Han er fra Kuwait, og han er fra Etiopien. Så hvordan skal de kunne kommunikere? De taler hver deres sprog, så de kan meget nemt misforstå hinanden. Man siger måske noget pænt, men han aner ikke, hvad du taler om, forklarer Aidarus Abdulkadir Said.

 

Hjælpen er nær

De kulturelle og sproglige forskelle er roden til mange af konflikterne. Derfor kan det nogle gange gå helt galt. Et eksempel på det, var en af de mandlige beboere, der efter et skænderi med tre andre beboere blev slået ned med en vinflaske.

- Ahmad og Ibrahim var på patrulje den dag. De kom på det rette tidspunkt og hjalp ham. De tog ham med på hospitalet, så de hjalp ham rigtig meget.  fortæller og Aidarus Abdulkadir Said.

 

Og beboerne på asylcentret er da også taknemmelige for den indsats, som beboervagterne bidrager med.

 

- Han siger, vi reddede hans liv. Den dag Ahmad og Ibrahim kom og hjalp ham og sendte ham på sygehuset.  Ellers ved han ikke, hvor han ville være i dag. Han skal nu i retten, og dem der slog ham er i fængsel, fortæller Aidarus Abdulkadir Said, der ikke selv var på vagt den dag.

 

Men selvom der er mange konflikter, når 470 mennesker rykker sammen, så har de alle én ting til fælles.

- De er flygtet fra konflikter, luftangreb og bomber, men lige nu er den vigtigste ting, at de lever her i fred, lyder det fra Aidarus Abdulkadir Said.