Arto.dk lukker

I denne uge lukker hjemmesiden Arto.dk. Arto er Danmarks første sociale medie, og var især populært blandt de 10-18-årige i årene 2004 til 2008.

Arto

Til daglig er Ida, Mia og Line studerende på SOSU-uddannelsen. Men på Arto var de kendt som Snuskemusen, Liiiiiinexd og Denfarligemissekat.

Og selvom det er mange år siden, de var aktive på Arto, så er der er stadig spor efter deres  profiler. Snart vil dere deres profiler dog definitivt være fortid. Arto lukker nemlig efter 18 år på nettet.

- Jeg kan da huske, jeg syntes, det var fedt.  Det var sjovt dengang, men nu er man også blevet ældre.  jeg tror heller ikke, man giver så meget af sig selv længere, lyder det fra Line Maria Hansen fra Viborg.

 

Arto var Danmarks første sociale medie, og det største i midten af 00'erne. Siden var især populær blandt de 10 til 18-årige.

- Nogle dage  kunne man se, at der var 3 - 400.000 mennesker online. Det er jo sindssygt mange mennesker, siger Jan Snejbjerg Jensen, der er SSP-koordinator i Skive.

Og Arto var en succes. Det var især i ærene 2004 til 2008. hvor det sociale medie havde kronede dage.  Dengang havde siden omkring 800.000 brugere.

 

Skyggesiderne blev synlige

Men det var også med Arto, at mange for første gang fik øjnene op for internettets skyggesider.

Flere husker sikkert, hvordan sikkerchatkonsulenten Rudy Frederiksen, for 10 år siden blev afsløret i at presse unge piger til porno. Det fik pludselig offentligheden til at holde øje med Arto.

- Man fik øjnene op for, at der foregik nogle ting derinde, så man skulle være vågen. Det var vi jo egentlig ikke i forvejen, lyder det fra Jan Snejbjerg Jensen.

 

Og både Snuskemusen, Liiiiiinexd og Denfarligemissekat kan godt huske, hvordan Arto til tider kunne være et mindre behageligt sted som ung pige.

- Det var et beskidt sted. Ja, det var rigtig lummert. Der var mange typer derinde, hvor man godt kunne tænke, du er vist ikke kun 17 år gammel. Men det var fedt. Ja det var det den gang, lyder det fra pigerne.

 

Nu er der blot 4000 profiler tilbage på Arto, men for de tre studerende bliver afskeden ikke tårevædet.

-Jeg har ikke noget mod, at det lukker, siger Mia Klausen.

Heller ikke Line Maria Hansen kommer til at savne siden.

-Jeg har ikke brugt det, siden Facebook kom til.

 

Det er Viborg-firmaet Freeway, der står bag Arto.