Arla roser grønne viborggensere

Viborgenserne returnerer plastiklåg som aldrig før

Viborggenserne afleverede rekordmange plastiklåg til genanvendelse i 2017. 96.000 - svarende til at hver enkelt viborggenser har afleveret mere end to plastiklåg i gennemsnit.
Viborggenserne afleverede rekordmange plastiklåg til genanvendelse i 2017. 96.000 - svarende til at hver enkelt viborggenser har afleveret mere end to plastiklåg i gennemsnit.
Foto: Arla

I 2017 returnerede danskerne tilsammen 1,2 mio plastiklåg fra Arlas mælkekartoner. Viborggenserne returnerede næstflest af alle.  

- Næsten 100.000 låg er returneret i Viborg alene. Det er virkelig imponerende, og sammen med Bilka i Holstebro og Herning har området indsamlet næsten en femtedel af det samlede resultat. Vi er samtidig rigtig glade for, at danskerne har fået øjnene op for Bilka som et sted, hvor man både kan købe ind, men også komme af med noget af sit affald igen, siger marketingchef i Bilka, Alice Monberg.

Mejeriet Arla har de seneste år arbejdet på at gøre virksomhedens miljøbelastning mindre. Blandt andet har mejeriet sammen med Dansk Supermarkeds Bilka-butikker sat kampagner i søen, der skal få forbrugerne til at returnere de små plastiklåg, der sidder på mælkekartonerne. 

- Vi har fokus på at reducere spild og genbruge plastikken fra vores emballage. Vores plastiklåg er lavet af bioplast, og kan genbruges til f.eks. fremstilling af vores grønne mælkekasser. Men det kræver, at forbrugerne returnerer plastiklågene, så plastikken ikke ender på forbrændingen. Det har viborgenserne bevist, at de i den grad er villige til. Og det vi sætter stor pris på i Arla.

Flere og flere afleverer platiklåg
I 2017 har Arla fået rekordmange plastiklåg tilbage fra forbrugerne. 1.200.000 låg er blevet afleveret i Bilkas butikker. Det er mere end en fordobling i forhold til 2016, hvor 483.000 plastiklåg fandt vej tilbage fra forbrugerne. 
 

Det er mere end en fordobling i forhold til sidste år, hvor 483.000 låg blev indsamlet rundt omkring i landets 18 Bilka-hypermarkeder. Ambitionen for 2017 lød på 500.000 låg, men de var allerede indsamlet efter knap fire måneder. Derfor igangsatte Arla ØKO og Bilka endnu en indsamlingskampagne i maj, der løb indtil 30. november 2017. Nu er alle lågene talt op, og Bilka i Viborg ender på en delt andenplads – her er næstflest låg blevet afleveret tilbage.

Det seneste årti er fokus på plastaffald i naturen kommet i stigende fokus. Hos Danmarks Naturfredningsforening får indsamlingsprojektet af mælkelåg ogås roser med på vejen.  

- Det er helt afgørende for vores fælles fremtid, at virksomheder øger mængden af genbrugsplast, og at vi ikke bruger naturen som skraldespand. Det er godt at se, at så mange danskere har fået øjnene op for, hvordan de kan gøre noget godt for miljøet. Derudover er det positivt, at virksomheder også tager sin del af ansvaret og søsætter initiativer, der leder danskerne i den rigtige retning, siger Sine Beuse Fauerby fra Danmarks Naturfredningsforening.