Arla investerer, Danish Crown skærer ned

Arla investerer disse år massivt i Vestjylland. Til sammenligning har Danish Crown lukket flere lokale slagterier.

SONYARLA.jpg

Arla bygger stort i Nr. Vium. Det færdige resultatet bliver en af verdens største laktosefabrikker. Prisen er over 500 millioner kroner, og Erik Vesløv forklarer, at det skaber nye arbejdspladser.

- I indeværende år forventer vi 30 nye ansatte. 

En af de nye på fabrikken er Steen Berg, han har fået arbejde som operatør  

- Ens fremtid føler man selvfølgelig er sikret, og det giver jo også et ekstra skub, at man siger, det her er værd at kæmpe for, siger Steen Berg

Alene i år bygger mejerikoncernen Arla for en milliard i Midt- og Vestjylland. 

- Vi investerer en milliard i Vestjylland, fordi vi kan fremskrive og forvente, at der er vækst på de her produkter de er specialiseret i i Vestjylland, det vil der fortsat være et stykke tid frem, og det har noget med kvalitet at gøre, og det har noget med fødevaresikkerheden at gøre, det er rigtig dygtige til det, de laver," forklarer Finn Hansen, Koncerndirektør for Internationale Markeder i Arla.    

Siden 2008 har Arla investeret syv milliarder i produktionen i Danmark, blandt andet for at udvikle nye produkter Langt størstedelen skal produceres herhjemme og bagefter sendes ud i verden, og det giver arbejdspladser. Og ifølge Finn Hansen så bliver ved med at være sådan.

- Vi prioriterer det meget, meget højt at beholde produktionen i Danmark. Vi kan jo se i de store vækstmarkeder, det er primært Asien, det er lidt Latinamerika, Afrika, Mellemøsten der er det at være dansk og et dansk mejeriprodukt, det er velanerkendt, og det vil det blive ved med at være.

 Satsning har betydet, at Arla har øget antallet af danske arbejdspladser med 200 siden 2008, så der i dag er 7.500. 

Til sammenligning har Danish Crown i løbet af de seneste 10 år nedbragt antallet af slagteriarbejdspladser med 8000-9000 i Danmark. Og den udvikling er Fødevareorganisationen NNF ikke tilfreds med.

- Det er vi selvfølgelig utroligt skuffet over, vi ser mange perspektiver i slagteribranchen. De burde kigge mere til, hvordan er det Arla udvikler deres arbejdspladser, siger Steen Hartmann, Lokalformand, NNF Midt- Og Vestjylland.

Jens Hansen, Pressechef i Danish Crown, mener dog ikke, at sammenligningen holder

- Det er manuelt arbejde, vi har i Danish Crown. Det man har i Arla i dag, så vidt jeg forstår, det er jo fuldt automatiseret.

Om to måneder begynder de første danskproducerede mælkeprodukter at forlade fabrikken i Nr. Vium.

 

3:39
Mens Arla investerer massivt i Danmark og det midt- og vestjyske, skærer Danish Crown ned i antallet af slagterier.