Arla beskytter små konkurrenter

Arla beskytter de små konkurrenter ved at betale en kunstig lav mælkeafregning. Det gør det mere fordelagtigt for bønderne at sælge til andre mejerier.

Arla har tidligere været beskyldt for at tromle over mindre, danske mejerikonkurrenter. Nu viser det sig, at Arla rent faktisk holder hånden over de små konkurrenter, selvom de har muligheden for at knuse dem, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Blandt selskabets ejere er der utilfredshed med, at selskabet holder hånden over de små selskaber. Den beskyttende hånd føres ved, at Arla betaler en mindre pris til mælkebønderne for den økologiske mælk, og derved bliver det mere attraktivt for bønderne at sælge mælken til de mindre mejerier.

- Det er et alvorligt problem for os, der er andelshaver i Arla. vi er også under pres og har brug for hver en krone i mælkepenge. Arla bør fokusere på at betale den højest mulige mælkepris til sine andelshavere uden at skele til alle mulige andre hensyn, siger Jette Jacobsen, der er økologisk mælkeproducent og medlem af Arlas repræsentantskab, til Jyllands-Posten.

Lavere end Sverige

Det er gået fremad for Arlas eksport til udlandet, og selskabet melder nu om udsolgt på økologisk mælk, som der i lang tid har været en stor overproduktion på. Alligevel har Arla ikke øget mælkeafregningen siden februar 2012.

Derudover viser det sig, at Arla betaler en højere pris for den økologiske mælk i Sverige, hvor selskabet også har andelshavere.

- Forklaringen er, at Arla holder hånden over de små økologiske mejerier i Danmark. Man undlader at hæve afregningen, fordi det ville få andelshaverne i de små mejerier til at flytte til Arla. Hvis andelshaverne begynder at forlade de små mejerier, vil de hurtigt være truet af lukning. Hos Arla frygter man at blive kritiseret for at vælte de små selskaber, siger Jette Jacobsen.

Mælkebønder mister penge

Den naturlige konsekvens af, at Arla betaler en kunstigt lav pris for mælken, er, at de andre mejerier også betaler en lavere pris, end de ellers vil have gjort. Det går i sidste ende ud over mælkebønderne, der kunne få en højere pris.

- Hvis vi ikke på længere sigt kan matche Arlas mælkeafregning, er spørgsmålet, hvor stor eksistensberretigelse vi har. Det er en kæmpe udfordring, når vi skal konkurrere mod hele Arlas eksportmaskine, siger Frode Lehmann, bestyrelsesformand i Naturmælk.

- Arlas høje indtjening skabes på fjerne markeder, hvor vi ikke er. Jeg har dog en tyrkertro på, at vi kan indhente Arla, ellers skal vi jo give os til noget andet, siger mejerichef for Thise Poul Pedersen til Jyllands-Posten.