Arbejdsgivernes forhandler under de røde faner

Anders Kühnau ser ingen problemer i skiftet fra arbejdsgiverrepræsentant til 1. maj-taler: Det følger med jobbet.

1:59
Anders Kühnau til 1. maj-arrangement i Viborg. Se et interview med ham her.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

I sidste uge forhandlede han ny overenskomst som arbejdsgiverrepræsentant for regionerne. Og tirsdag stod han så under de røde faner og holdt 1. maj-tale i Viborg.

Formanden for det midtjyske regionsråd, socialdemokraten Anders Kühnau, kan se tilbage på nogle meget begivenhedsrige dage, men ser ikke noget problem i sceneskiftet fra forligsinstitutionen til arbejdernes internationale kampdag.

- Jeg synes jo altid, at jeg har hørt til bevægelsen, og det gør jeg stadigvæk, selv om jeg har haft rollen som arbejdsgiver, siger han.

Kühnau er dog godt klar over, at nogen kan have svært ved at forstå, at en socialdemokrat også kan være arbejdsgiver.

- Men jeg er jo politiker, og som politiker er man øverste ansvarlige leder for en hel organisation. Dermed er man arbejdsgiver. Det er en del af jobbet, det har det været for andre socialdemokrater før mig, og det vil det også være i fremtiden.

Opbakning fra LO

Der er også fuld opbakning til taleren fra formanden for LO i Viborg, Stanley Bach Mortensen.

- Nu har jeg været med til at få Anders Kühnau sat i stolen som regionsrådsformand, og så ville det da være mærkeligt, hvis jeg ikke også kunne bakke op om ham som taler her i dag. Hvis man vælger at stille til byråd, regionsråd eller folketinget, så følger der nogle forpligtelser med. Også til at være arbejdsgiver. Hvis man melder sig som kandidat, kan man ikke sige, at man kun vil være med til det sjove, siger han.

 
 
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

LO-formanden indrømmer dog gerne, at situationen nok havde været en anden, hvis der ikke var blevet indgået forlig i overenskomstforhandlingerne. 

- Så havde der nok været en plan B, siger han.

Anders Kühnau fortæller i øvrigt, at han tidligere har været ansat i LO, og han mener ikke, at han som forhandler havde svært ved at stille modkrav til den bevægelse, han er rundet af.

- Jeg ønsker jo også ordentlige arbejdsvilkår, og at vi kan sikre patienterne en ordentlig behandling. Og dermed har vi fælles ønsker fra arbejdsgiver og arbejdstager.

 

 

2:15
Regionernes topforhandler Anders Kühnau står som socialdemokrat og arbejdsgiver med et ben i hver lejr.