Apple fokuserer kun på Viborg - dropper stort datacenter ved Aabenraa

Apple vil bruge alle sine kræfter på datacenteret i Viborg, og dropper derfor planerne om endnu et datacenter i Sønderjylland.

Datacenteret i Viborg får nu fuldt fokus, lyder det fra IT-giganten Apple.
Datacenteret i Viborg får nu fuldt fokus, lyder det fra IT-giganten Apple.
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST
Opdatering

Opdateret 17.03

TV MIDTVEST har været i kontakt med Apple, der uddyber udvidelsen af datacenteret ved Viborg.

    Apple har besluttet at droppe byggeriet af et stort datacenter uden for Aabenraa i Sønderjylland. IT-giganten har valgt at fokusere på sit datacenter i Viborg, lyder det i en skriftlig erklæring fra Apple, som Ritzau har modtaget.

    - Vi nærmer os færdiggørelsen af vores datacenter ved Viborg, og vi har besluttet at fokusere på at udvide denne lokation i stedet for at bygge endnu et datacenter ved Aabenraa. Vi er taknemmelige over den stærke opbakning, vi har mødt, både hos kommunen og i lokalmiljøet i Aabenraa, lyder det fra selskabet.

    TV MIDTVEST har været i kontakt med Apple, der oplyser, at udvidelsen af datacenteret ved Viborg vil ske på det eksisterende område, hvor det nye datacenter allerede er under opførsel. Apple sikrede allerede ved første opkøb af jord til det nye datacenter, mere end de i første omgang havde behov for. Dermed får it-giganten ikke behov for at tilkøbe mere jord for at udvide datacenteret.

    Aabenraa: Kommer som en overraskelse

    Planerne om at bygge et datacenter i Kassø ved Aabenraa på en 285 hektar grund kom frem i 2017. Aabenraa Kommune blev orienteret om de nye planer i en kort telefonsamtale tirsdag.

    Det kom som en overraskelse, fortæller borgmester Thomas Andresen (V), som kalder det et uønsket bump på vejen for arbejdet mod at skabe arbejdspladser og øget bosætning i kommunen.

    - Det ærgrer mig meget. Jeg havde gerne set, at man var kommet i gang. Men når det så er sagt, så har vi gang i rigtig mange ting i Aabenraa Kommune inklusive yderligere datacentre, siger han.

    Apple er ikke den eneste it-gigant, der har gjort sig bemærket kommunen. Også Google har købt en grund i Kassø ved Aabenraa, hvor selskabet planlægger at opføre et datacenter.

    Thomas Andresen påpeger, at ansatte i kommunen har brugt arbejdstimer på Apple-projektet, men at man ikke har andre udeståender.

    - Vi har ikke lavet nogle kommunale investeringer i selve Apple-byggeriet, men vi har lavet noget myndighedsbehandling for Apple, siger han.

    Borgmesteren håber, at omtalen kan betyde, at andre datacentre vil byde sig til og få lov til at bruge grunden, som Apple efterlader sig. Apple vil sælge grunden, hvor datacentret skulle have ligget. Aabenraa Kommune vil forsøge at hjælpe med at finde en køber.

    Apple er sideløbende i gang med at bygge et datacenter i Viborg. Det har tidligere været meldt ud, at det skal åbne i 2019. Det er anden gang på tre måneder, at en stor amerikansk it-gigant indstiller planer om et datacenter i Danmark. I marts droppede Facebook et datacenter i Esbjerg, men det amerikanske selskab er fortsat ved at opføre et datacenter i Odense. Google har også planer om et datacenter ved Fredericia.