App skal hjælpe nybagte forældre

Små børn sætter parforholdet på prøve. Men det skal en ny app afhjælpe.

Appen 'Samspil' er baseret på humor og leg.
Appen 'Samspil' er baseret på humor og leg.
Foto: Charlotte Feldbæk Ranneries

De fem fødesteder i Region Midtjylland har sammen udviklet en ny app, der indeholder spillet ’Samspil’. Idéen kommer fra innovationskonsulent og udviklingsjordemoder Jette Ranum fra Fødeafdelingen på Hospitalsenheden Vest.

Hun mente nemlig ikke, at regionen og kommunernes tilbud var tilstrækkeligt gode til at favne alle forældre:

- Folk er ikke ens, og nogle af de mere stille typer har det svært med at åbne op i en gruppe. Så vi manglede et alternativ, gerne baseret på humor, der netop kan nedbryde barrierer for en god dialog, siger Jette Ranum.

Og netop dialog er der behov for. Det kan nemlig sætte parforholdet på en gevaldig prøve, når et barn kommer til verden.

Kommunikation skal leges frem

Ved hjælp af humor, quizzer og belønninger kan de nybagte forældre nu lege sig frem til en bedre dialog, forklarer Jette Ranum:

- De fleste har mobiltelefonen ved hånden det meste af tiden. Derfor var det helt oplagt at udvikle et let og underholdende mobilspil, som bringer parret sammen og styrker deres relation og kommunikation.

De fem fødesteder i Region Midtjylland har udviklet appen i samarbejde med den århusianske spilvirksomhed Funday Factory.

'Godt når medarbejdere tænker innovativt'

I 2016 donerede Egmont Fonden 1.950.000 kroner til udviklingen af appen, fordi fonden ønskede at bidrage til at give flere børn en god start på livet.

Men også fra regionsrådet er der rosende ord til idékvinden bag projektet:

- Det er rigtigt godt, når medarbejdere tænker innovativt og er med til at udvikle teknologier, der kan hjælpe borgerne bedre. Jeg er rigtig glad for, at alle hospitaler i regionen er med, siger regionsrådsformand Anders Kühnau fra Socialdemokratiet.

Målet er, at appen skal anvendes i alle regionens fødsels- og familieforberedelsesforløb. Her i landsdelen gælder det afdelingerne i Herning og Viborg, og 'Sampsil' kan allerede nu hentes til smartphones og tablets.