Gelænderbanden: Ansøger om gelænder med reb

Gelænderbanden på Fur vil nu ansøge om at sætte et gelænder med reb op i stedet.

Det nu tidligere gelænder på Furs højeste punkt, som lige nu er fjernet. Gelænderbanden undersøger nu, om en løsning med reb kan godkendes, inden de sætter et nyt gelænder op.
Det nu tidligere gelænder på Furs højeste punkt, som lige nu er fjernet. Gelænderbanden undersøger nu, om en løsning med reb kan godkendes, inden de sætter et nyt gelænder op.
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

En række borgere på Fur, efterhånden mest kendt under navnet 'Gelænderbanden', vil nu forsøge at få tilladelse til at opsætte et gelænder af reb på trappen på Bette Jenses Hyw på Fur. Det skriver Skive Folkeblad.

Det kom frem under et møde i Skive Kommunes ø-udvalg torsdag.

- Furboere vil sende en ansøgning om tilladelse til et gelænder af reb til Skive Kommune. Kommunen vil så sende den videre til Slots- og Kulturstyrelsen. Alle på Fur er opsat på at få genetableret et gelænder på trappen på Bette Jenses Hyw. Alle på Fur og det meste af Danmarks befolkning fatter ikke en brik af, hvad der foregår i Slots- og Kultyrstyrelsen, når embedsmænd siger nej til at gelænder, som ingen skade gør, tværtimod, siger Jens Peder Hedevang (V), medlem af Skive Byråd og ø-udvalget til Skive Folkeblad.

Ifølge Skive Folkeblad var det en medarbejder ved museet i Thisted, der i 2011 gav det daværende Kulturstyrelsen besked om gelænderet, og Skive Kommune blev bedt om at fjerne det. Det klagede kommunen over, men klagen blev afvist, og gelænderet blev derfor fjernet tilbage i 2014.

I 2017 satte borgere på Fur gelænderet op igen, og senest har Natur- og Miljøklagenævnet sagt nej til en ansøgning fra Skive Kommune, som havde søgt om en dispensation til at beholde gelænderet på Furs højeste punkt, den fredede gravhøj Bette Jenses Hyw. For nylig blev gelænderet derfor fjernet af kommunen endnu engang. 

Men Gelænderbanden giver ikke op.

- Vi bliver ved, lige indtil de bliver trætte af det. Vi vil have det gelænder, sagde lederen af Gelænderbanden, Anton Simonsen, til TV MIDTVEST d. 18. februar.

Stor opbakning til bande

Gelænderbanden har på de sociale medier oplevet stor opbakning fra både politikere og borgere i hele Danmark og også fra Skive Kommune. Inden banden sætter et nyt gelænder op på højen, som de tidligere har proklameret, at de vil, så prøver banden og kommunen altså nu reb-løsningen af på Slots- og Kulturstyrelsen først.

- Et gelænder lavet af nogle stolper og noget reb falder måske bedre end i naturen end et gelænder, der kun er lavet af træ. Vi trækker vejret lidt og ser, hvad der sker, siger Anton Simonsen fra 'gelænderbanden' til Skive Folkeblad.

2:20
Indslag 7/2-2019: Kulturministeren Mette Bock har ikke meget til over for Furboernes civile ulydighed. Gelænderet på Fur er ulovligt og skal ned, siger hun i dag.