Suspenderet efter markante budgetafvigelser: Animations-leder tilbage torsdag

Prorektor ved VIA University College, Louise Gade, sætter nu ord på, hvorfor rektor for The Animation Workshop, Morten Thorning, er suspenderet.

Morten Thorning er tilbage torsdag som rektor.
Morten Thorning er tilbage torsdag som rektor.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Der har indtil nu været stille fra The Animation Workshop i Viborg om, hvorfor rektor Morten Thorning har været suspenderet.

Men det er der kommet svar på nu.

- På baggrund af nogle meget markante budgetafvigelser i 2018 og 2017 og nogle bekymrende økonomiske dispositioner så bad vi i ledelsen hos VIA før ferien vores revisionsfirma om at foretage det, der hedder en udvidet forvaltningsrevision. Så er det normal procedure i sådan en sag, at man sender lederen hjem, mens revisionen arbejder, siger Louise Gade, der er prorektor ved VIA University College, som The Animation Workshop er en del af.

Louise Gade fortæller, at Morten Thorning torsdag den 15. august er tilbage som rektor for The Animation Workshop.

- Morten Thorning starter på job igen i morgen. Det gør han på baggrund af, at revisionsfirmaet er kommet med deres konklusion og anbefalinger. De understreger, at der ikke er foregået nogen former for misbrug. Dernæst kommer de også med en lang række ting, hvor der skal ske nogle ret markante opstramninger på The Animation Workshop. Blandt andet på hele økonomistyringen, hvor der skal indføres skrappere processer, så man ikke begynder at afholde omkostninger, før man har pengene til det.

Morten Thorning har været en del af The Animation Workshop siden grundlæggelsen i 1988.

Han har været frontfiguren i animationsskolens udvikling til i dag at være anerkendt på verdensplan inden for animering.

Louise Gade er prorektor ved VIA University College.
Louise Gade er prorektor ved VIA University College.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Taskforce sættes ind

Suspenderingen af Morten Thorning bunder altså i økonomisk styring af The Animation Workshop.

I redegørelsen peger revisionsfirmaet også på forholdet om handel med familiemedlemmer eller nærtstående.

- Dernæst påpeger de også, at der skal ske en markant opstramning i forhold til, at man som offentlig institution ikke må handle med familiemedlemmer eller nærtstående, undtagen at der er en saglig begrundelse for det, og at det derudover også er godkendt af overordnede, siger Louise Gade og fortsætter.

- Det gør, at vi nu sætter en taskforce ind, der på meget kort tid skal rette op på en lang række forhold på The Animation Workshop, så vi agerer i overensstemmelse med det, man kan kalde god offentlig adfærd.

Modtog Sær-Bodil

I 2018 modtog The Animation Workshop sammen med Copenhagen Bombay og VOID en Sær-Bodil af De Danske Filmkritikere.

Prisen blev uddelt som anerkendelse af det store talentudviklings-, projekt- og uddannelsesarbejde, som The Animation Workshop/VIA University College har udført igennem de seneste 30 år.

- I 1988 åbnede The Animation Workshop i Viborg som et kommunalt tilbud til unge om at tegne. Nu, 30 år senere, er det en verdenskendt animationsskole, der gang på gang bliver fremhævet som en af de bedste inden for sit felt. Folkene bag besidder en ukuelig virketrang, og de viser både et beundringsværdigt internationalt udsyn og et meget værdsat engagement i den nødvendige udvikling af den danske filmbranche, sagde Morten Thorning dengang. 

Skole med stor udvikling

Da The Animation Workshop blev grundlagt i 1988, startede den som et beskæftigelsesprojekt for frivillige, hvor blandt andre Morten Thorning var med til at stifte det.

Over årene udviklede skolen sig og blev senere en del af VIA University College.

Skolen udbyder nu tre professionsuddannelser inden for animation, som er blandt Europas bedste.

Gennem årene har The Animation Workshop haft så stor succes, at den har været repræsenteret ved blandt andet Cannes Festival, Berlin Film Festival og Venice Biennale.

Morten Thorning har været med siden The Animation Workshops begyndelse og har været rektor indtil suspenderingen.

1:13
Louise Gade, prorektor ved VIA University College, fortæller om sagen med Morten Thorning.