Anders og Torben fejrer jul alene

Tvillingerne fra Holstebro holder juletraditionerne fra deres barndom ved lige. Men et juletræ vil de ikke have i deres hjem.

billede.jpg
Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Anders og Torben har ingen børn og heller ikke nogen nær familie. Men det betyder ikke, at julen bliver forbigået i tavshed hjemme hos dem.

- Vi sætter nogle nisser op og pynter med et lys, og så er det det, siger Torben og Anders.

Tvillingerne elsker den søde juletid, og alt det der følger med. Så på den måde ligner tvillingerne Petersen de fleste andre juleglade danskere. Og så alligevel ikke helt. For når det drejer sig om julepynt, er der kun én ting der tæller for Anders og Torben. De samler nemlig på Trip Trap-nisserne fra Klarborg. 

Tvillingerne ønsker sig kun gaver, som de begge kan få glæde af.
Tvillingerne ønsker sig kun gaver, som de begge kan få glæde af.
Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

- Vi blev enige om at købe et par nye nisser i år. Det gør vi engang imellem, siger Anders og Torben.

En isbjørn, et rensdyr og en lyskæde. Ved juletid stiger elforbruget betydeligt i det lille hjem i Holstebro.

- Vi er til ting, der kan lyse og blinke. Det er meget hyggeligt. Det er jo en mørk tid, så lidt ekstra lys skader jo ikke, siger Anders og Torben.

Tvillingerne er ikke vokset op i et hjem med mange, faste juletraditioner. Og det er da heller ikke alle traditioner, der er blevet ført med videre ind i voksenlivet. Der er ting, man ikke behøver i julen, når man bare er to.

- Vi har ikke noget juletræ. Vi har nogle år overvejet, om vi skulle købe et eller andet kunstigt juletræ og stille i hjørnet, men det er aldrig blevet til noget. Og når vi kun er os to til at danse, så nej. Så er der ingen grund til at bruge en masse krudt på det, siger Anders og Torben. 

Der er masseproduktion i køkkenet - brødrene bager omkring fem kilo julekager hvert år.
Der er masseproduktion i køkkenet - brødrene bager omkring fem kilo julekager hvert år.
Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Bager fem kilo kager til dem selv

Når det bliver den store aften i december, kan Torben og Anders så småt begynde forberedelserne til en hyggelig aften i hinandens selskab. Og selvom de kun bliver de to til jul, så skal der hverken mangle det ene eller det andet på julebordet. Det er vigtigt for Anders og Torben at holde fast i de gamle juletraditioner.

- Specier, vaniljekranse, pebernødder og finskbrød – det er normalvis de fire ting, vi bager. Brunkager, dem køber vi. Vi gider ikke lave dem. Stå og skære de der bittesmå tynde skiver. Nej, det er der alt for meget arbejde i, så der springer vi altså over, hvor gæret er lavest. Det har vi altid gjort, og det gjorde vores forældre også, siger Anders og Torben.

Og selvom brødrene kun er de to, så bager de småkager til en hel hær.

- Vi har brugt to kilo smør, næsten fire kilo mel og et lille kilo sukker. Så ja, vi kommer vel op må fem-seks kilo kager, siger Anders og Torben. 

Torben fik en stegepande af Anders - lige hvad de ønskede sig.
Torben fik en stegepande af Anders - lige hvad de ønskede sig.
Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

"Man kan jo ikke være bekendt at sige nej, når pigerne kommer og spørger"

Anders og Torben arbejder samme sted, ved køkkenvirksomheden Tvis Køkkener i Tvis. Og hvert år deltager de i firmaets julefrokost. Men inden festlighederne begynder, holder tvillingebrødrene forfest for alle deres kolleger.

- Det har vi gjort i en hel del år, omkring fire-fem år. Vi har ikke noget imod at være værter, og der er aldrig nogen der har klaget endnu, siger Anders og Torben.

Tvillingerne giver den gas til julefrokosten. God mad, store fadøl og dans til sent på aftenen.

- Vi var ude og danse en lille smule. Man kan jo ikke være bekendt at sige nej, når pigerne kommer og spørger en. Men det er ikke noget, vi normalvis gør det helt store i. Vi har aldrig været gode til at danse, og det har aldrig sådan rigtigt været os. Men vi gør det engang imellem – når pigerne spørger, så er man jo nødt til det, siger Anders og Torben. 

1:00
Her kan du se et uddrag af programmet om tvillingernes jul.

Til os fra mig

Brødrene har ingen hemmeligheder for hinanden. I december er der dog én undtagelse. Tvillingerne giver hinanden julegaver. Hvad det er, holder de hemmeligt, men der er en betingelse – brødrene ønsker sig kun gaver, som de begge kan få glæde af.

- Han får en stegepande, for vi kunne godt bruge en ny, så det bliver det. En gave fra mig til mig, griner Anders.

- Anders skal have en ny hårklipper i julegave, så vi kan få studset vores hår. Den gamle er ved at være noget slidt efterhånden, så den trænger til at blive skiftet ud. Det er aldrig de helt personlige gaver, vi giver hinanden. Som regel, når vi køber gaver, hvis det ikke er fællesgaver, så er det altid et eller andet, vi kan bruge begge to, siger Torben.