Jubel på Viborg Museum: Amatørarkæolog fandt stor møntskat med metaldetektor

Omkring 180 mønter fundet på en mark ved Kølsen. Det er den største møntskat i nyere tid for Viborg Museum.

Mønterne blev fundet på en mark ved Øster Kølsen.
Mønterne blev fundet på en mark ved Øster Kølsen.
Foto: Viborg Museum

Morten Olesen fra Vorde gjorde noget af et fund, da han og en kammerat den 25. september gik med metaldetektorer på en mark ved Øster Kølsen nord for Viborg.

Nogle gamle mønter fik metaldetektorerne til at give udslag, og da de to venner herefter forsigtigt gravede i jorden, fandt de hurtigt op mod 40 mønter af samme slags.

- Så fandt vi ud af, at vi nok hellere måtte kontakte Viborg Museum, fortæller Morten Olesen.

Og det viste sig at være en god idé.

Museet arrangerede en udgravning på stedet, og efter fire timers forsigtig gravning med skovl og ske nåede arkæologerne ned til det, som de ikke tøver med at betegne som en stor møntskat.

Morten Olesen graver i jorden på marken ved Kølsen. 
Morten Olesen graver i jorden på marken ved Kølsen. 
Foto: Viborg Museum

Indtil videre er der fundet cirka 180 mønter, der stammer fra slutningen af 1200-tallet eller begyndelsen af 1300-tallet. 

- Det er et fantastisk fund. Der er ikke tvivl om, at det er den største møntskat i Viborg Museums ansvarsområde i nyere tid. Det er også den største skat, der er fremkommet med detektorens hjælp, siger museumsinspektør Mikkel Kieldsen fra Viborg Museum i en pressemeddelelse.

Morten Olesen fik selv lov til at være med til udgravningen, og han er af gode grunde meget begejstret.

- Jeg har kun gået med metaldetektor i et halvt år, og det her er absolut mit bedste fund. Det var vildt spændende, og vi var helt oppe at køre, siger han.

Morten Olesen formoder, at der kan være flere mønter i området, og Viborg Museum ønsker da heller ikke at oplyse præcist, hvor marken ligger.

Viborg Museum oplyser, at mønterne blev slået under Erik Menved, der var konge i Danmark fra 1287 til 1319. Det var ham, der blandt andet lod opføre en borg på Borgvold i Viborg i 1313. 

Museet formoder, at mønterne oprindeligt blev placeret i en beholder af en slags - muligvis en læderpung, som er formuldet efter cirka 700 år i jorden.

1:05
Museumsinspektør Mikkel Kieldsen fortæller om møntfundet her. 

 

2:00