Alternativet: Støjberg bør gå af

Røde partier er parate til at presse Støjberg yderligere i sagen om ulovlig instruks.

Rød blok er parat til at lægge yderligere pres på udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i sagen om en ulovlig instruks om, at mindreårige asylansøgere skulle adskilles fra deres ældre ægtefæller.
    
Det gjorde hun trods advarsler fra embedsmænd.
    
Alternativet mener nu, at Støjberg bør gå af som minister. De Radikale og Enhedslisten vil først afvente torsdagens samråd om sagen, men begge partier kalder sagen for meget alvorlig for ministeren.
    
- Vi skal blive ved med at presse på, for jeg kan ikke acceptere, at vi har en minister, der handler mod bedre vidende, siger Josephine Fock, Alternativets forkvinde og udlændingeordfører.
    
Ifølge Sofie Carsten Nielsen, udlændingeordfører for De Radikale, er Støjberg i problemer.
    
- Det er næsten umuligt at forestille sig, at embedsværket ikke gjorde ministeren opmærksom på det. Det er meget alvorligt.
    
- Vi ved, at ministeren har gjort noget ulovligt, men alle piler peger også på, at hun gjorde det med fuldt overlæg, siger Sofie Carsten Nielsen.
    
Centralt placerede embedsmænd forsøgte ifølge Politiken at advare Støjberg mod den ulovlige instruks.

quoteVi skal blive ved med at presse på, for jeg kan ikke acceptere, at vi har en minister, der handler mod bedre vidende.

Josephine Fock, Alternativet

Støjberg besluttede selv at fjerne den afgørende passage om individuelle vurderinger fra instruksen. Men Støjberg har over for avisen fastholdt, at hendes embedsmænd sagde god for den endelige skriftlige instruks.
    
Dagen før, hun udsendte den, advarede embedsmænd i en mail til ministeriets top om de juridiske problemer, skrev Politiken mandag.
    
Enhedslisten udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, mener, at det trækker op til en kommissionsundersøgelse, hvor embedsmænd under vidneansvar skal udtale sig i sagen.
    
Blå blok har allerede forsvaret Støjberg, men det giver Johanne Schmidt-Nielsen ikke meget for.
    
- Vi skal have en uvildig undersøgelse af det her og ikke bare Naser Khader og Laura Lindahls vurdering, siger hun med henvisning til udlændingeordførerne hos De Konservatives og Liberal Alliance.
    
Ifølge Politiken forsøgte Dansk Folkeparti sidste år at afspore ombudsmandens undersøgelse af en eventuel ulovlig Støjberg-instruks.
    
Det gjorde DF's udlændingeordfører, Martin Henriksen, ifølge avisen ved at fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget om at ophøje Støjbergs tvangsadskillelse af unge asylpar.
    
Dermed skulle ombudsmanden sætte sagen i bero. Josephine Fock tolker det som en aftale mellem Støjberg og Martin Henriksen. Det afviser sidstnævnte.
    
- Vi havde ikke nogen aftale, siger han.
    
/ritzau/