Spidskandidat: Sag om seksuelle krænkelser i partiet stjæler fokus

Alternativet er havnet i modvind, efter en sag om seksuelle krænkelser. Alternativets spidskandidat i Struer, Povl Eskild Petersen, er træt af sagen.

Povl Eskild Petersen
Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

Povl Eskild Petersen er Alternativets spidskandidat i Struer kommune. Han har været med til at opbygge partiet i Vestjylland, og han er træt af at de seneste dages sager tager fokus fra kommunalvalget. 

- Den eneste grund til, at det her kommer på forsiden af alle mulige steder, det er, at der er valg i morgen. Og der er nogen, der har lækket den her til Jyllands-Posten, siger Povl Eskild Petersen.

Ovenpå på flere sager om seksuelle krænkelser og stridigheder internt i partiet bringer Jyllands-Posten i dag en kopi af en mail, hvor pressechefen i maj opfordrede de mandlige politikere og ansatte i partiet til at indsende billeder af deres kønsdele. Billederne skulle bruges til en collage, som skulle gives til partiets stamværtshus i København i anledning af dets 100 års fødselsdag.

I mailen skrev pressechefen at partiets leder, Uffe Elbæk, var med på ideen, men den blev dog få timer senere droppet igen.

Alternativets folketingsmedlem i Vestjyllands Storkreds Rene Gade er sat til at rydde op i de her sager. Men det helt store spørgsmål er, om den uheldige fokus rammer partiet til kommunalvalget i morgen. 

Enkelte hændelser

- Det siger noget om, at der er en enkelt person eller flere, der ind i mellem træffer nogle dumme beslutninger, som vi bare overhovedet ikke kan stå på mål for i Alternativet. Derfor må vi handle på det med konsekvens, siger Rene Gade. 

Derfor undersøger folketingsmedlemmet nu sagerne til bunds.

- Der er ting, jeg ikke kan afkræfte. Nogle af de rygter, der florerer, skrider vi til handling overfor. Der er nogle af dem, der er bagudrettede. Der er nogle, der er relativt nye - altså ikke så længe før sommerferien. Og det må vi bare gå ind og tage konsekvenserne af, så der ikke er nogle fejl, der florerer, så man kan tro, at det er en kultur og ikke bare enkelte hændelser, siger Rene Gade.

Spidskandidat for Alternativet i Thisted Kommune, Joachim Svendsen, har også fulgt med i omtalen i medierne, men han frygter ikke, at det får betydning for kommunalvalget. 

- Det er sager, der er foregået i et sekretariat på Christiansborg, som ikke ser ud til at have noget med det politiske lag at gøre. Vi stiller op som politikere her i kommunen, og vi har slet ikke noget med det at gøre. Det er os, de skal stemme på, hvis de har lyst til at stemme på Alternativet. Der tror jeg godt, at folk kan se forskel på, hvad vi vil lokalt, og hvad der egentlig ikke har noget med sagen at gøre et andet sted. 

Afstand til København kan have stor betydning

Afstanden mellem Vestjylland og København kan være af afgørende betydning, vurderer TV 2 Nyhedernes politiske analytiker, Thomas Funding. 

- Det her har direkte at gøre med mange af de samme folk, som også er aktive i København i Alternativet. Så jeg tror ikke, at det kommer til at påvirke partiet i midt- og vestjylland lige så meget som i København. Men alt andet lige, så vil det generelt påvirke Alternativet. 

I Struer er Povl Eskild Petersen ikke blevet konfronteret af vælgerne med nogle af de sager, der har været i partiet de seneste par dage. Men skulle han blive spurgt, så er svaret klart. 

- Den tone og kultur, som det er udtryk for, det lægger vi stor afstand til. Og det skal bare stoppes, for det er ikke noget, som vi føler os som en del af, siger Povl Eskild Petersen.

Alternativet stiller op til regionsrådsvalget i både Region Nordjylland og i Region Midtjylland, og til kommunalvalget stiller de op i otte ud af de 13 midt- og vestjyske kommuner.